Aperol Spritz
Aperol Spritz er en sommerdrink som nytes best utendørs.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Aperol spritz er en italiensk drink som består av aperol, prosecco og soda. Drinken har en orange-rød farge, og serveres gjerne som aperitiff, med en skive appelsin og isbiter.

Drinken ble et verdensfenomen på 2010-tallet. Til Norge kom aperol spritz i 2011, og ble på forbløffende kort tid en sommerfavoritt blant nordmenn.

International Bartenders Association bruker oppskriften 6 cl aperol, 9 cl prosecco, en dæsj soda.

Suksessen skyldes fem faktorer

  • Forfriskende smak med et overkommelig hint av bitterhet
  • Forførende bobler fra prosecco
  • Innbydende farge
  • Enkel å tilberede
  • Massiv, global markedsføring

Historien

Aperol er en mild bitter som har eksistert siden 1917, og drinken aperol spritz ble populær i Nord-Italia på 1950-tallet. Spritz-delen av navnet kommer fra Østerrike. Det var de som innførte skikken med å tilsette soda i vin på 1800-tallet, da Venezia var en del av keiserdømmet Østerrike-Ungarn.

I Nord-Italia var aperol spritz en velkjent aperitiff på varme sommerdager, men ikke ellers i verden. Det endret seg da brennevinkonsernet Campari kjøpte varemerket aperol i 2003. Global markedsføring gjorde på kort tid aperol spritz til den ultimate sommerdrikk over hele verden.

Flere kritikere har antydet at aperol spritz kanskje ikke er verdens mest sofistikerte drink, men den er lett å like, og publikum elsker den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg