Aperitiff, av fransk apéritif, kan betegne en oftest alkoholholdig drikk som inntas før et måltid, små apetittvekkere eller snacks (hors d'œuvres, amuse-bouches/amuse-gueules, kanapeer, salte nøtter o.l.) som serveres til samme tid/til drikken eller en kombinasjon av disse. Det kan også betegne å møtes for en sosial sammenkomst før måltidet, denne kan være formell eller uformell. I Frankrike så vel som i andre land kan slike sammenkomster gjerne arrangeres uten at gjestene nødvendigvis skal spise sammen (se også cocktailparty). Slike mottakelser er vanlige i diplomatiet, kunst- og kulturlivet,  mens det kan også være snakk om folkelige og uformelle tradisjoner både i privat regi og på serveringssteder.

Drikken som serveres til aperitiff inneholder som regel noe, men relativt lite sødme, mens tilbehøret gjerne er salt. Eksempelvis vil en hetvin som sherry eller en musserende vin servert før maten typisk være halvtørr, mens til dessert benyttes søtere varianter. Typiske drikker vil variere mellom land og kulturer, men generelt kan det være cocktails med lite sødme; ulike brennevin, gjerne utblandede eller alkoholsvake; halvtørr vin, hetvin eller aromatisert vin som vermut; øl, mineralvann, saft og ulik fruktjus. 

Se også digestif.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.