aperitiff

Av .
Dry martini er den mest populære martini-cocktailen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Aperitiff er oftest en alkoholholdig drikk som inntas før et måltid, små apetittvekkere eller snacks som serveres til samme tid/til drikken eller en kombinasjon av disse. Apetittvekkerne kan for eksempel være hors d'œuvres, amuse-bouches/amuse-gueules, kanapeer, salte nøtter og lignende.

Faktaboks

uttale:
aperitˈiff
etymologi:
fra fransk apéritif, av latin ‘åpne’

Aperitiff kan også betegne å møtes for en sosial sammenkomst før måltidet, denne kan være formell eller uformell. I Frankrike så vel som i andre land kan slike sammenkomster gjerne arrangeres uten at gjestene nødvendigvis skal spise sammen (se også cocktailparty). Slike mottakelser er vanlige i diplomatiet, kunst- og kulturlivet, mens det kan også være snakk om folkelige og uformelle tradisjoner både i privat regi og på serveringssteder.

Drikken som serveres til aperitiff inneholder som regel noe alkohol med relativt lite sødme, mens tilbehøret gjerne er salt. Eksempelvis vil en sterkvin som sherry eller en musserende vin servert før maten typisk være halvtørr, mens til dessert benyttes søtere varianter. Typiske drikker vil variere mellom land og kulturer, men generelt kan det være cocktails med lite sødme; ulike brenneviner, gjerne utblandede eller alkoholsvake; halvtørr vin, sterkvin eller aromatisert vin som vermut; øl, mineralvann, saft og ulik fruktjus. Se også digestif.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg