antipodeceller

Artikkelstart

Antipodeceller er tre celler inne i embryosekken hos de fleste dekkfrøete planter. De sitter samlet i den enden av embryosekken som er lengst fra åpningen (mikropylen). Denne enden av embryosekken kalles chalaza. Hos noen arter, for eksempel artene i nøkkeroseordenen (Nymphaeales), mangler antipodecellene. Hos de fleste arter har antipodecellene ett sett med kromosomer, men i liljeslekta (Lilium) og hos noen andre arter er de triploide (tre sett med kromosomer). Andre varianter med ulikt antall antipodeceller forekommer også hos noen arter.

Faktaboks

Uttale
antipˈodeceller

Cellekjernene til antipodecellene dannes fra en cellekjerne i embryosekken. Cellekjernen deler seg i to kopier. Hos de fleste arter drar hver av de to kjernene til hver sin ende av embryosekken etter den første kjernedelingen. Hver av disse kjernene deler seg så to ganger slik at hver ende av embryosekken får fire cellekjerner. En kjerne fra hver ende drar inn til midten av embryosekken. Cellekjernene som blir igjen i hver ende av embryosekken danner cellevegger. De tre cellene som ligger i chalaza-enden av embryosekken, er antipodecellene.

Antipodeceller hos liljeslekta

Hos de fleste plantearter oppstår embryosekken sammen med tre andre celler gjennom meiotisk celledeling fra en såkalt morcelle. De tre andre cellene dør. I liljeslekta skjer derimot meiosen gjennom en kjernedeling i morcellen istedenfor en celledeling. Embryosekken får fire kjerner. Tre av disse drar til chalaza-enden av embryosekken og forener seg til en cellekjerne med tre sett med kromosomer (triplioid). Den triploide cellekjernen deler seg to ganger slik at det blir fire slike cellekjerner totalt. En av dem drar inn til midten av embryosekken, mens de andre tre danner antipodecellene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg