akudjura
Akudjurablomstene er fiolette, og bærene likner små rødbrune tomater.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Akudjura er både et krydder og navnet på planten, Solanum centrale, som krydderet lages av. Arten hører til søtvierslekta i søtvierfamilien. Plantene er små busker med lange, skarpe torner. Bladene er lansettformede, grågrønne og dunete. Blomstene er fiolette. Bærene likner små rødbrune tomater og er 10–20 millimeter i diameter. Plantene hører hjemme i Australia.

Faktaboks

Også kjent som

kutjera, bush tomato

Vitenskapelig navn
Solanum centrale

Andre navn og varianter

Disse plantene er en av flere arter i søtvierslekta som kalles «bush tomato». Krydderet lages av de tomatlignende fruktene. Akudjura er navnet som brukes av noen aboriginer-grupper, og ferdigmalt krydder selges gjerne under dette navnet. Bærene går også under navn som desert raisin, bush raisin, bush sultana, kangaroo apple og kutjera.

Anvendelse

Akudjura brukes på samme måte som soltørket tomat, men det har kraftigere smak, og det trengs mindre mengder. Krydderet passer til kjøtt, fisk, gryteretter, supper og pasta. Det er ypperlig til grillmat og i dressing og marinade.

Historie

Plantene er nøysomme og vokser i Australias tørre «outback», og bærene høstes hovedsakelig fra viltvoksende planter. Urbefolkningen i Australia har lenge brukt denne og beslektede planter i sitt kosthold.

Det er først i senere tid at krydderet har fått en mer utbredt bruk. I dag er planten innbefattet i Australias voksende «bush food»-industri, som omfatter lokale, vilt- voksende, spiselige planter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

akudjura
Solanum centrale
GBIF-ID
2931680

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg