Zürich - kanton

Zürich er en kanton i Sveits, den økonomisk sterkeste og folkerikeste av de sveitsiske kantonene. Den omfatter områdene mellom Zürichsee og Rhinen og grenser lengst nord til Tyskland. Arealet er 1729 km2 med 1 488 000 innbyggere (2017). Hovedstad i kantonen er Zürich. Befolkningen er tysktalende og hovedsakelig protestanter. Kanton Zürich ble i 1351 tatt opp i Det sveitsiske edsforbundet.

Faktaboks

Uttale
tsˈy:rikj

Natur

Kantonen er preget av et bakkelandskap, 400–900 moh. som stiger mot øst og sør og når 1200–1300 moh. lengst i sør og øst; høyest er Schnebelhorn (1293 moh.) på grensen til Sankt Gallen i øst. Bakkelandskapet utgjør et rikt jordbruksland med dyrking av korn, fôrvekster, grønnsaker, poteter og sukkerbeter, ved siden av betydelig storfehold og fruktdyrking.

Næringsliv

Kanton Zürich har en betydelig industri med viktige tyngdepunkter i kantonhovedstaden og Winterthur, kantonens nest største by. Viktigste industribransje er verkstedindustrien som domineres av maskinindustri og metallvareindustri, samt produksjon av databehandlingsutstyr, elektroniske og optiske instrumenter og ur. Andre viktige industribransjer er næringsmiddelindustri og treforedlings-, trevare-, og grafisk industri. Ellers merkes produksjon av jernbanemateriell i Winterthur (Stadler Rail AG) og den tradisjonsrike produksjonen av silke- og ullvarer.

Begge de to største byene i kantonen har en betydelig bank- og forsikringsvirksomhet som også er av internasjonal betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg