Faktaboks

Uttale
tsˈy:rikj

Zürich er en kanton i Sveits, den økonomisk sterkeste og mest folkerike av de sveitsiske kantonene. Den omfatter områdene mellom Zürichsee i sør og Rhinen nord der den grenser til Tyskland. I nord grenser den også til kanton Schaffhausen. Zürich grenser for øvrig til kantonene Thurgau og Sankt Gallen i øst, kanton Zug i sør og kanton Aargau i vest.

Zürich har et areal på 1729 kvadratkilometer og 1 539 300 innbyggere (2020). Hovedstad er byen Zürich. Befolkningen er tysktalende og hovedsakelig protestanter. Kanton Zürich ble i 1351 tatt opp i Det sveitsiske edsforbundet.

Natur og landbruk

Kantonen er preget av et bakkelandskap, 400–900 meter over havet som stiger mot øst og sør og når 1200–1300 meter over havet lengst i sør og øst; høyest er Schnebelhorn (1293 meter over havet) på grensen til Sankt Gallen i øst. Bakkelandskapet utgjør et rikt jordbruksland med dyrking av korn, fôrvekster, grønnsaker, poteter og sukkerbeter, ved siden av betydelig storfehold og fruktdyrking.

Næringsliv

Kanton Zürich har en betydelig industri med viktige tyngdepunkter i kantonhovedstaden og Winterthur, kantonens nest største by. Viktigste industribransje er verkstedindustrien som domineres av maskinindustri og metallvareindustri, samt produksjon av databehandlingsutstyr, elektroniske og optiske instrumenter og ur. Andre viktige industribransjer er næringsmiddel- og treforedlings-, trevare-, og grafisk industri. Ellers merkes produksjon av jernbanemateriell i Winterthur (Stadler Rail AG) og den tradisjonsrike produksjonen av silke- og ullvarer.

Begge de to største byene i kantonen har en betydelig bank- og forsikringsvirksomhet som også er av internasjonal betydning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg