Yisrael Beiteinu er et politisk parti i Israel som ble grunnlagt i 1999. Det er et høyreorientert, nasjonalistisk og sekulært parti. Partiets navn betyr «Israel vårt hjem» på hebraisk.

Partiet ble dannet av Avigdor Lieberman, en innvandrer fra det tidligere Sovjetunionen (nå Moldova), og partiet har sitt velgergrunnlag særlig i denne befolkningsgruppen. Lieberman var tidligere sentral i Likud fram til 1997, og partiet har tatt velgere fra dette.

Yisrael Beiteinus oppslutning har sett en gradvis vekst siden sin opprettelse. Ved valget til Knesset i 1999 fikk Yisrael Beiteinu fire representanter, og i 2003 det samme antall gjennom en valgkoalisjon som partiet forlot forut for valget i 2006, da det oppnådde 11 seter. Senere dette året sluttet partiet seg til regjeringen ledet av Ehud Olmert fra sentrum-/høyre-partiet Kadima, men forlot regjeringen i januar 2008 i protest mot nye forhandlinger med palestinerne.

Ved valget i 2009 ble Yisrael Beiteinu det tredje største partiet i Knesset, med 15 representanter, og valgte å gå inn i en koalisjonsregjering utgått fra Likud, ledet av Benjamin Netanyahu. Partileder Lieberman ble Israels utenriksminister. Forut for Knesset-valget i januar 2013 inngikk partiet et valgsamarbeid med Likud, og denne konstellasjonen fikk flest stemmer, om lag en tredel av representantene i den nye nasjonalforsamlingen. Dette var en nedgang fra deres samlede resultat ved det foregående valget, da de til sammen hadde 42 seter.

Yisrael Beiteinu står for en kompromissløs linje i Palestina-spørsmålet, og er motstander av å oppgi israelsk-kontrollerte områder i bytte med fred. Partiet er en uttalt støttespiller for jødiske bosettere på okkupert palestinsk territorium. I stedet for en «land for fred»-politikk ønsker partiet en gjensidig erklæring om fred og et bytte av land. Like fullt støtter partiet tanken om en egen palestinsk stat: Partiet fremmet forslag om å «bytte» områder innenfor staten Israels grenser med høy arabisk folketetthet mot jødiske bosettinger på Vestbredden, hvilket vil innebære forflytning av arabiske israelere. Partiet krever at Jerusalem skal være samlet som Israels hovedstad. Partiet ønsker derfor ikke å ha 1967-grensene som utgangspunkt for forhandlinger.

Partiets ledere har tatt til orde for strengere krav til landets arabiske mindretall, blant annet om lovfestet uttrykt lojalitet til staten Israel, alternativt at de flytter til de palestinske selvstyreområdene. Yisrael Beiteinu går inn for en markedsøkonomi med offentlige støtteordninger som fremmer næringsutvikling og utenlandske investeringer i Israel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg