Xenofon

Faktaboks

Uttale
xˈenofon
Levetid - kommentar
430/425–ca. 354 f.Kr.
430/425–ca. 354 f.Kr.
Xenofon
Xenofon av . Falt i det fri (Public domain)

Xenofon, gresk forfatter fra Athen. Ble kjent med Sokrates; fulgte i 401 en gresk leiehær («De 10 000») under Kyros d.y., som han etter dennes fall førte tilbake til Hellas. Deltok i spartanske felttog til slaget ved Koroneia (394); fikk som belønning et gods ved Skillus nær Olympia, men var forvist fra Athen.

Hans forfatterskap, som er bevart, er delvis historisk og bygger på egne erfaringer: I Anabasis (Oppmarsjen) skildrer han først og fremst De 10 000s besværlige tilbaketog etter Kyros' fall (sju bøker). Det historiske hovedverket Hellenika (sju bøker) fortsetter Thukydids historieverk fra 411 til Spartas nederlag ved Mantineia (362). Verket er overfladisk sammenlignet med Thukydids, pro-spartansk og selektivt i fremstillingen. Agesilaos er en lovtale over den spartanske feltherre av samme navn.

En annen hoveddel av forfatterskapet tilhører den såkalte sokratiske litteratur. Hovedverket er Erindringer om Sokrates (gr. Apomnemonevmata, lat. Memorabilia) i fire bøker. Det er et forsvarsskrift i form av en serie samtaler. Sokrates er for Xenofon en from og jordnær nyttefilosof, forbilledlig gjennom sin beherskelse av dydene. Dette bildet skiller seg markert fra Platons bilde av Sokrates som den søkende og ironiske. Til Xenofons sokratiske skrifter hører også en Forsvarstale (Apologia), Symposion og et verk om det gode hushold, Oikonomikos. Et hovedverk er den såkalte Kyrupedi (Kyros' oppdragelse) i åtte bøker, der Xenofon gjennom en idealiserende og romanpreget skildring av Kyros d.e.s liv gir til beste sin tro på det opplyste monarki. Hans sympati for Sparta kommer til uttrykk i Spartanernes statsforfatning. Xenofon skrev også en håndbok om kavaleriet, Hipparchikos, med utgangspunkt i erfaringene fra felttoget i Lilleasia og fra kampene mellom greske bystater på 300-tallet. Av håndboken kan vi slutte at tilstanden i det athenske kavaleriet rundt 360 f.v.t. var dårlig. Xenofon foreslår derfor en helt ny organisering av kavaleriet. For øvrig behandlet han jakt, særlig hundedressur, i Kynegetikos og et skrift om rytteri (Om ridning). Hans siste verk var et finanspolitisk skrift Om statsinntekter. Xenofon er i mangt en typisk athensk «gentleman», en noe konservativ forkjemper for aristokratiske holdninger og verdier og med blikk for det praktiske og nyttige.

Anabasis, Hellenika og Erindringer om Sokrates er oversatt til norsk av H. Mørland; fullstendig eng. oversettelse i Loeb-serien. Om statsinntekter er oversatt til dansk av S. Isager (1979). Hipparchikos er oversatt til norsk av Inge Tjøstheim i serien Thorleif Dahls Kulturbibliotek (1994).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg