Faktaboks

William Huggins
Sir
Uttale
hˈʌginz
Født
7. februar 1824, Stoke Newington, England
Død
12. mai 1910, London, England
William Huggins
Av /Wellcome Collection.
Lisens: CC BY 4.0

William Huggins var en britisk astrofysiker. Han var en pioner innen bruken av spektroskopi for å studere himmellegemer.

Stjerner og tåkers spektra

Han viste gjennom studier av lysspektra at stjerner består av glødende gass og inneholder de samme grunnstoffene som finnes på Sola og på Jorden. Huggins utforsket også andre objekter med spektroskopi, inkludert kometer, meteorer og novaer.

Han viste i 1864 at enkelte tåker har emisjonsspektre og derfor består av lysende gass og ikke av stjerner, som tidligere antatt. Han observerte grønne emisjonslinjer i Oriontåken som han tilskrev til det ukjente stoffet nebulium, som senere ble vist å være en blanding av oksygen og nitrogen.

Stjerners hastighet

Huggins ble i 1868 den første som anvendte dopplereffekten til måling av stjerners radialhastighet. Denne metoden brukte han til å måle hastigheten til mange stjerner, og metoden har hatt – og har fortsatt – stor betydning innen astronomien.

Han samarbeidet mye faglig med sin kone, Margaret Huggins.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg