Spektrum

Emisjonsspektrum fra et fast stoff eller en væske som er glødende og har høy temperatur. Spektret fra faste stoffer og væsker er kontinuerlig.

Av /Store norske leksikon ※.
Spektrum

Emisjonsspektrum fra gassen nitrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles båndspektrum eller molekylspektrum. Båndene består av tettliggende lysende linjer som er samlet i grupper.

Av /Store norske leksikon ※.
Spektrum

Emisjonsspektrum fra gassen hydrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles linjespektrum eller atomspektrum. Linjene er lys som oppstår ved at atomer faller fra en eksitert energitilstand til en lavere energitilstand. Linjespektret fra et grunnstoff i gassform er karakteristisk for grunnstoffet og kan derfor brukes til å identifisere det.

Av /Store norske leksikon ※.
Spektrum

Solspektrum med en del fraunhoferske linjer. De fleste linjene skyldes at bestemte bølgelengder i det lyset som stråler ut fra Solens indre, blir absorbert i glødende gasser i Solens ytre del. Solspektret er altså et absorpsjonsspektrum. Ved å sammeligne dette aborpsjonsspektret med linjespektret til hydrogen, kan man konkludere at Solens ytre del inneholder glødende hydrogen.

Av /Store norske leksikon ※.

Emisjonsspektrum er fargespektret fra lys som sendes ut fra en lyskilde. Dette spektret viser hva slags lys kilden sender ut.

Faktaboks

Uttale
emisjˈonsspektrum

I likhet med absorpsjonsspektret kan emisjonsspektret være et kontinuerlig spektrum eller et linje- eller båndspektrum. Termisk stråling eller svartlegemestråling har et kontinuerlig emisjonsspektrum som følger Plancks strålingslov, mens for eksempel stråling fra en gass eller metalldamp som tilføres energi, vil ha et linjespektrum eller båndspektrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg