emisjonsspektrum

Spektrum. Emisjonsspektrum fra et fast stoff eller en væske som er glødende og har høy temperatur. Spektret fra faste stoffer og væsker er kontinuerlig.

Spektrum av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Spektrum. Emisjonsspektrum fra gassen nitrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles båndspektrum eller molekylspektrum. Båndene består av tettliggende lysende linjer som er samlet i grupper.

Spektrum av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Spektrum. Emisjonsspektrum fra gassen hydrogen. Spektret er diskontinuerlig og kalles linjespektrum eller atomspektrum. Linjene skyldes lys som fremkommer ved elektronsprang mellom bestemte energinivåer innenfor atomene. Så lovmessig foregår sprangene at de bølgelengder λ som svarer til linjene i figuren, kan beregnes svært nøyaktig av formelenSspektrum 6.epsSspektrum-6.gif nanometer, når man i tur og orden gir n verdiene 3, 4, 5... (balmerserien). Linjespektret fra et grunnstoff i gassform er karakteristisk for grunnstoffet og kan derfor brukes til å identifisere vedkommende grunnstoff.

Spektrum av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Emisjonsspektrum er spekteret fra lys som kommer direkte fra lyskilden. Det viser hva slags lys kilden emitterer (sender ut).

Faktaboks

Uttale
emisjˈonsspektrum

I likhet med absorpsjonsspekteret kan emisjonsspekteret være et kontinuerlig spektrum eller et linje- eller båndspektrum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg