nova

Nova, ny stjerne, en stjerne som i løpet av kort tid (ofte bare noen timer) uventet vokser enormt i lysstyrke og siden avtar igjen under fluktuasjoner. Ved maksimum har novaen en absolutt lysstyrke på 50–100 tusen ganger Solens. Under utbruddet blir stjernens ytre lag kastet av som et ekspanderende skall med hastighet på ca. 1000 km/s. Massen av skallet er liten, bare omkring 1/10 000 av stjernens.

Faktaboks

Etymologi
latin

En rekke novaer er påvist å være medlemmer av trange dobbeltstjernesystemer, og man tror at novautbrudd skyldes den sterke vekselvirkningen mellom to komponenter, en rød kjempe og en hvit dverg, som kommer så tett sammen at novaen, dvergen, «tennes» ved at materie flyter over fra kjempen.

Hyppighet

Antallet av novaer som opptrer i Melkeveisystemet, er sannsynligvis omkring 25 per år, men bare noen få av disse blir iakttatt. Sammenlagt har man observert 200; i andre galakser til sammen omtrent like mange. Flere novaer har i vårt århundre vært lett synlige med det bare øye. Blant de mest lyssterke er Nova Persei 1901, som ble like klar som Capella, Nova Aquilae 1918, som nådde størrelsesklasse –1,4 og ble nesten like klar som Sirius, og Nova Puppis 1942, som konkurrerte med Procyon i lysstyrke, Nova Cygni 1975, nådde størrelsesklasse 1,8. To novaer er oppdaget av nordmenn: Nova Geminorum 1912 av S. Einbu og Nova Herculis 1960 av O. Hassel.

Spesielle typer

Rekurrente novaer

Rekurrente novaer skiller seg fra de typiske novaer ved at utbruddene er svakere, og at man for de flestes vedkommende har observert flere. Sju stykker er kjent.

Dvergnovaer

Dvergnovaer er navn på variable stjerner med utbrudd på noen størrelsesklasser som gjentar seg med intervall på noen titalls eller hundre døgn. Kalles også U Geminorum eller SS Cygni-variable etter prototypene.

Novalignende variable stjerner

Novalignende variable stjerner er en meget heterogen klasse objekter som minner om novaer med hensyn til karakter av lysvariasjoner og spektralegenskaper. Se også supernova

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg