dopplereffekt

Dopplereffekt (akustisk). Til venstre: Lydkilden L ligger i ro i stille luft, og bølgelengden og dermed frekvensen til den tonen L sender ut, er den samme for person A som for person B. Til høyre: Lydkilden beveger seg raskt bort fra person A mot person B. A vil nå høre en lavere tone enn B. I figuren er lydbølgene, som egentlig er longitudinale, anskueliggjort ved transversale bølger.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Dopplereffekt er det fenomenet at frekvensen til en lyd- eller lysbølge avhenger av hvor fort observatøren og kilden beveger seg i forhold til hverandre.

Faktaboks

Uttale
dˈopplereffˈekt
Etymologi

Oppkalt etter Christian Andreas Doppler

Et godt eksempel er lyden av et lokomotiv som fløyter. Når toget nærmer seg, mottar øret flere svingninger per sekund enn når det fjerner seg. Man hører derfor en høyere tone når toget beveger seg mot en, og idet lokomotivet passerer, skifter tonen til en dypere.

Anvendelse

Dopplereffekten har svært stor betydning i astronomien. Den gjør det mulig å måle hastigheten til et himmellegeme i synslinjens retning. Hvis spektrallinjene er forskjøvet mot rødt (lavere frekvens), fjerner himmellegemet seg, og hvis de er forskjøvet mot blått, nærmer det seg. Forskyvningens størrelse øker med hastigheten.

Påvisningen av at linjene i lys fra fjerne galakser stort sett er forskjøvet mot lavere frekvenser, og av at denne såkalte rødforskyvningen øker med økende avstand (Hubbles lov), tolkes ut fra dopplereffekten slik at de fjerntliggende galaksene beveger seg bort fra vårt solsystem med stor hastighet – det vil si at universet utvider seg.

Dopplereffekten kan også brukes for å bestemme hastigheten av enkeltatomer eller atomkjerner. Spektrallinjene fra atomer i uordnet, termisk bevegelse vil få et visst tillegg i sin bredde – dopplerforbredning – fordi dopplerforskyvningen blir forskjellig fra atom til atom.

Teknisk brukes dopplerforskyvning av radarbølger for hastighetsbestemmelse av biler, fly og raketter. Radarbølger som kastes tilbake fra et objekt som beveger seg mot senderen, får på grunn av dopplereffekten høyere frekvens enn den utsendte bølgen, og ved å sammenligne de to frekvensene, kan objektets hastighet bestemmes meget nøyaktig.

En annen anvendelse er dopplernavigasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg