William Crookes

Faktaboks

William Crookes
Sir
uttale:
kruks
født:
1832
død:
1919

William Crookes var en britisk fysiker og kjemiker som er særlig kjent for sine arbeider om spektroskopi.

Crookes arbeidet som kjemiker og hadde sitt eget, private laboratorium, hvor han utførte en mengde interessante eksperimenter. Mest kjent er undersøkelsene av elektriske utladninger i glassrør med gass under lavt trykk, Crookes' rør. Her påviste han et mørkt område, Crookes' mørkerom, omkring katoden, og forklarte dette ved å anta at katoden sendte ut negativt ladede partikler.

For å etterprøve Maxwells ligninger konstruerte han et instrument, Crookes' radiometer, som består av fire metallblader som kan rotere i en evakuert beholder. Metallbladene er svertet på den ene siden, og Crookes antok at viften ble satt i bevegelse på grunn av forskjell i strålingstrykk mellom reflektert og absorbert stråling. Dansken Martin Knudsen viste senere at den observerte rotasjonet ikke skyldtes strålingstrykket, men forskjell i gasstrykk fordi de to sidene av bladene fikk forskjellige temperaturer.

Crookes er også kjent for spektroskopiske undersøkelser og undersøkelser av radioaktivitet. Han påviste identiteten mellom helium i Solen og i mineralet cleveitt. Han oppdaget metallet thallium og separerte datterproduktet thorium fra uran.

For å beskytte industriarbeideres øyne mot intenst lys laget han briller av mørkt glass, Crookes' glass, og kan regnes som oppfinner av solbrillene.

Crookes var også sterkt opptatt av spiritisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg