lysmølle
En lysmølle er den tidligste formen for et radiometer.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Radiometer er et instrument som brukes til måling av varmestråling. Det finnes flere ulike typer radiometer, blant annet Golay-radiometeret, bolometeret og mikroradiometeret (også kalt radiomikrometer), som er et termoelement kombinert med et veldig følsomt galvanometer.

Faktaboks

Uttale
radiomˈeter
Også kjent som

Crookes' radiometer

Golay-radiometer

Golay-radiometeret benytter stråleoppvarming av en utspent film i en liten celle som fører til at krumning av et speil endrer seg. Forandringen påvises ved måling av forandringen i retningen til en reflektert lysstråle.

Det eldste radiometeret

Den eldste utformingen av et radiometer kalles lysmølle. Lysmøllen består av et lite, lett, fire-armet møllehjul som kan dreie seg om en vertikal akse inne i en glassbeholder med sterkt fortynnet luft. Armene til hjulet består av glimmerplater som er svertet på den ene siden, slik at alle de svertede sidene vender til samme kant. Når hjulet utsettes for varmestråling, dreier det seg rundt. Dette skyldes at den svertede siden blir litt varmere enn glassveggen. I fortynnet luft oppstår da et trykk som driver hjulet rundt. Dette kalles termisk molekylartrykk eller Martin Knudsens effekten.

Lysmøllen ble funnet opp i 1874 av den britiske kjemikeren og fysikeren William Crookes (1832–1919).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg