Waldemar Theodor Ager

Faktaboks

Waldemar Theodor Ager
Uttale
ˈager
Født
23. mars 1869, Fredrikstad
Død
1. august 1941, Eau Claire, Wisconsin, USA

Artikkelstart

Waldemar Theodor Ager var en norsk-amerikansk forfatter og redaktør.

Redaktør

Ager utvandret i 1885 til USA, kom først til Chicago og ble med i avholdsarbeidet. Etter å ha redigert Templarbladet der i tre år kom han i 1892 til Eau Clair, Wisconsin, der han fra 1896 til sin død redigerte ukeavisen Reform, som han gjorde til organ for sine to hovedsaker: avholdsarbeidet og arbeidet for en selvstendig norsk kultur i Amerika. Han var medstifter av Det norske selskab i Amerika, og redigerte dets Kvartalskrift fra 1905 til 1922.

Forfatter

Agers første bok, På drikkeondets konto (1894), er en samling konvensjonelle fortellinger og dikt til bruk i avholdsarbeidet, men i de mange novellesamlingene og romanene som fulgte, og som alle kom ut på norsk i USA, kom det litterære mer i forgrunnen. Han slo igjennom med romanen Kristus for Pilatus, som ble utgitt i Minneapolis i 1910, og i Kristiania året etter som Presten Conrad Walther Welde.

Mens romanene På veien til smeltepotten (1917) og Gamlelandets sønner (1926) gir skildringer av immigrantmiljøet, har hans siste bok, Hundeøine (1929), et mer allmennmenneskelig tema, og med den oppnådde Ager både å bli utgitt i Norge og i oversettelse på et av de store New York-forlagene, I Sit Alone (1931).

En samling av Agers essayer er oversatt og utgitt av Odd Lovoll i Cultural Pluralism versus Assimilation (1977).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg