Faktaboks

Astrakhan
Uttale
ˈastrakhan.
Astrakhan

Astrakhan er en by i Russland, administrasjonssenter i Astrakhan fylke, i Volgadeltaet, 100 kilometer fra Det kaspiske hav, med rundt 531 700 innbyggere (2017).

Byen er omlastingsplass for trafikken mellom Det kaspiske hav og Volga, blant annet av olje, og sentrum for fiskeriene i Det kaspiske hav og Volga. Det produseres kaviar og andre fiskeprodukter, skipsverft, stor cellulosefabrikk, sagbruk og meierier.

Historie

Astrakhan er en gammel by med sterkt blandet befolkning. Den var hovedstad i tatarriket Astrakhan frem til Ivan den grusomme fordrev tatarene i 1554. I 1558 ble det bygget en kreml (bymur) på vestre bredd av Volga-elven, og dette var starten på den byen som i dag heter Astrakhan. Denne kremlen måtte gjennom flere beleiringer, i 1569 mot den osmanske og krimtatarske hæren, og i 1580 mot krimtartarer og Nogaifolk. For å sikre Astrakan og beskytte byen mot de ulike fiendene, ble det i 1582 påbegynt en ny kreml i stein. Denne sto ferdig i 1589, med en kraftig festningsmur og åtte tårn.

Byen opplevde rask utvikling på 1600-tallet som utgangspunkt for handel med Iran og India, og på 1800-tallet ved oljetrafikken fra Baku. Den er kjent for produksjon av astrakanskinn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg