Astrakhan, administrasjonssenter i Astrakhan fylke, i Volgadeltaet, 100 km fra det Kaspiske hav, rundt 531 700 innb. (2017). Byen er omlastingsplass for trafikken mellom det Kaspiske hav og Volga, blant annet av olje, og sentrum for fiskeriene i Kaspiske hav og Volga. Det produseres kaviar og andre fiskeprodukter, skipsverft, stor cellulosefabrikk, sagbruk, meierier.

Astrakhan er en gammel by med sterkt blandet befolkning. Den var hovedstad i tatarriket Astrakhan til Ivan den grusomme fordrev tatarene 1554. I 1558 ble det bygget en Kreml på vestre bredd av Volga-elven, og dette var starten på den byen som idag heter Astrakhan. Denne Kreml måtte gjennom flere beleiringer, i 1569 mot den osmanske og krimske tatarske hæren, og i 1580 mot krimtartere og Nogaifolk. For å sikre Astrakan og beskytte byen mot de ulike fiendene, ble det i 1582 påbegynt en ny Kreml - i stein. Denne sto ferdig i 1589, med en kraftig festningsmur og åtte tårn.

Byen opplevde rask utvikling på 1600-tallet som utgangspunkt for handel med Iran og India, og på 1800-tallet ved oljetrafikken fra Baku. Den er kjent for produksjon av astrakanskinn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.