Astrakhan

Astrakhan, administrasjonssenter i Astrakhan fylke, i Volgadeltaet, 100 km fra det Kaspiske hav, rundt 531 700 innb. (2017). Byen er omlastingsplass for trafikken mellom det Kaspiske hav og Volga, blant annet av olje, og sentrum for fiskeriene i Kaspiske hav og Volga. Det produseres kaviar og andre fiskeprodukter, skipsverft, stor cellulosefabrikk, sagbruk, meierier.

Faktaboks

Uttale
ˈastrakhan.

Astrakhan er en gammel by med sterkt blandet befolkning. Den var hovedstad i tatarriket Astrakhan til Ivan den grusomme fordrev tatarene 1554. I 1558 ble det bygget en Kreml på vestre bredd av Volga-elven, og dette var starten på den byen som idag heter Astrakhan. Denne Kreml måtte gjennom flere beleiringer, i 1569 mot den osmanske og krimske tatarske hæren, og i 1580 mot krimtartere og Nogaifolk. For å sikre Astrakan og beskytte byen mot de ulike fiendene, ble det i 1582 påbegynt en ny Kreml - i stein. Denne sto ferdig i 1589, med en kraftig festningsmur og åtte tårn.

Byen opplevde rask utvikling på 1600-tallet som utgangspunkt for handel med Iran og India, og på 1800-tallet ved oljetrafikken fra Baku. Den er kjent for produksjon av astrakanskinn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg