Faktaboks

Vegard Fusche Hansen
Født
15. mars 1947, Drammen
Familie

Rolf Hansen (far)

Ragna Fusche Hansen (mor)

Portrettbilde
Vegard Fusche Hansen.
Portrettbilde

Vegard Fusche Hansen er en norsk keramiker og kunsthåndverker. Han har for det meste arbeidet i pottemakertradisjon. Tekanner og annen brukskeramikk vitner om god håndverksdyktighet.

Oppvekst

Fusche Hansen vokste opp i en kunstnerfamilie. Faren Rolf Hansen var en anerkjent keramiker. Allerede som liten ble han interessert i leirens muligheter, og det var derfor naturlig å gå i lære hos faren i ungdomstiden. I perioden 1965 til 1968 studerte han keramikk på Statens håndverks- og kunstindustriskole under Jens von der Lippe og Arne Åse.

Tidlig karriere

Tekopp
Tekopp med skål i blåleire og begitning. Utført i 1970.
Tekopp

Etter utdannelsen etablerte Fusche Hansen felles verksted med sin daværende kone, tekstilkunstneren Trine Mohn. I 1968 hadde de fått tilbud om å leie hus og grunn i Vinje hos Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas. Der var det også et keramikkverksted som ikke var i bruk. De bodde på stedet til 1972 da de flyttet tilbake til Kongsberg. Arbeidene i denne perioden var relativt grove i uttrykket, ofte med sparsom dekor i jordfarger.

World Crafts Council og Tendenser 77

I 1974 var Fusche Hansen den eneste norske keramiker på den første verdensomspennende utstillingen av kunsthåndverk, i regi av World Crafts Council. Utstillingen som fant sted i Toronto, Canada hadde tittelen In the praise of hands.

Fusche Hansen deltok i 1977 på kunsthåndverkutstillingen Tendenser 77 på Galleri F 15. Hans tekanner med og uten glasur fikk gode anmeldelser. Spesielt ble det lagt merke til noen femliters tekanner, med hanker både bak og på sidene, plassert i stativ. Arbeidene var nøkternt utformet, og det samme var fargebruken.

Arbeider i 1980- og 1990-årene

Vase
Vase i blåleire med gul begitning. Utført av Vegard Fusche Hansen i 1995.
Vase

I 1980-årene utviklet Fusche Hansen sine dekorative sider. Spranget over til den dekorative keramikken opplevde han først som en vanskelig prosess. På Vinje-utstillingen i 1989 viste han tradisjonell pottemakerkunst med enkel dekor. I 1990-årene begynte Fusche Hansen å jobbe med terra sigillata som resulterer i en halvblank overflate. Overflateteknikken kommer opprinnelig fra Hellas, og er mer enn 2000 år gammel.

Andre arbeider

Tekanne
Tekanne i blåleire med glittet overflate. Utført i 1995.
Tekanne

Vegard Fusche Hansen har laget flere utsmykninger, som til Kongsberghallen (1988) og Gamlegrendsåsen Barneskole i Kongsberg (1988), på oppdrag for Norsk kulturråd. I senere år har han jobbet mye med å lage kniver. De er tuftet på tradisjonelle modeller med sparsom detaljering.

Siden slutten av 1970-årene har Vegard Fusche Hansen undervist ved flere skoler. I perioden fra 1990 til 2014 arbeidet han som førsteamanuensis ved Høgskolen i Telemark. Fusche Hansen er innkjøpt av en rekke institusjoner og av private samlere.

Utstillinger

Separatutstillinger

  • 1981, Tendenser 81, Galleri F15, Jeløya
  • 1981, Notodden Kunstforening
  • 1977, Tendenser 77, Galleri F15, Jeløya

Gruppeutstillinger (i utvalg)

  • 1999, 99 kopper, Galleri K, Notodden
  • 1995, Teatime, Galleri Fossekleiva, Svelvik
  • 1982, Handicraft from Norway, Zurich, Sveits
  • 1974, Exempla 74, München, Tyskland
  • 1974, In the Praise of Hands, Ontario Science Center, Toronto, Canada

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haye, Turid (1997). Norsk verkstedskeramikk mellom 1940–1990 belyst gjennom en studie av den keramiske koppen, Hovedfagsavhandling i kunsthistorie, Universitetet i Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg