Førsteamanuensis er en stillingstittel som brukes om ansatte i forsknings- og undervisningsstillinger i høyere utdanning. Førsteamanuensis er den nest høyeste vitenskapelige stillingen i Norge (etter professor).

Faktaboks

Uttale

førsteamanuˈensis

Etymologi
av amanuensis, latin (servus) a manu, ‘slave som tjener som skriver’, til manus, ‘hånd’

Det kreves oppnådd doktorgrad eller tilsvarende kompetanse (førsteamanuensiskompetanse) for å få ansettelse som førsteamanuensis. I tillegg kan det være en rekke andre kvalifikasjoner som må innfris for å bli tilsatt i stilling som førsteamanuensis. På engelsk brukes betegnelsen Associate Professor om tilsvarende stilling.

I instituttsektoren er tilsvarende stilling seniorforsker. Førsteamanuensis var opprinnelig en opprykksstilling for amanuensis, men i dag er tittelen amanuensis lite i bruk. Tittelen førsteamanuensis II brukes om en førsteamanuensis i deltidsstilling ved en institusjon.

I mer praktiske fag og ved mindre institusjoner, er det gjerne vanligere at relativt nyutdannede forskere er førsteamanuenser, mens det i mer teoretiske utdanninger og ved større institusjoner gjerne er forskere med lengre fartstid og som gjerne har gjennomført en postdoktor som tilfredsstiller institusjonens og fagmiljøets krav for å bli førsteamanuensis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg