pottemaker

Pottemaker som lager vannkrukker ved Jodhpur, India.
pottemakeri
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Pottemaker er en håndverker som fremstiller enklere leirvarer. Varene kjennetegnea at skjerven er porøs og som regel rødbrennende og dekket av blyglasur. De vanligste produktene er fat, krukker, boller og lignende, formet på dreieskive, men modellerte detaljer og selvstendige gjenstander forekommer.

Dekor

Tradisjonelt males dekor ved hjelp av et horn fylt med oppslammet hvitbrennende pipeleire, som også kan dekke hele gjenstanden. Dekorasjonen utføres ved at pottemakeren risser den gjennom et gulhvitt pipeleirbelegg, slik at den fremtrer som en rødbrun tegning. Ofte forekommer detaljer i grønt og gult ved farging av pipeleire eller glasur med henholdsvis kobberoksid og antimon, likeledes rødt og brunt ved blandinger med pipeleire og vanlig blåleire. Det sees også gjenstander dekket helt med grønt eller vanligere med svart, ved blanding med brunstein.

Pottemakeriet i Norge

Pottemakerfaget var nesten ukjent i Norge til omtrent 1700, men var utbredt i de neste 200 årene, også utenfor byene, av og til i forbindelse med teglverk. Utbredelsen var meget ujevn, idet man stort sett var avhengige av lokale leirforekomster, slik man fant i for eksempel Mjøsbygdene, Rogaland og Trøndelag. Den såkalte trønderkeramikken representerer en lang, sammenhengende tradisjon. En del keramikere utøver fremdeles sin kunst etter pottemakerens metoder. Mange som arbeider i andre keramiske teknikker, kaller seg for pottemakere.

Utdanning

Pottemakerfaget er et lærefag, og opplæringen i faget skjer normalt ved ett år i videregående skole og tre år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og tilleggsteori som skal tilbys under læretiden i bedrift. Opplæringen avsluttes med en fagprøve.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Opstad, Lauritz: Norsk pottemakeri 1600-1900, 1990, isbn 82-521-3507-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg