Ndjamena

Marked til venstre og Place de la nation med uavhengighetsmonumentet til høyre.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Ndjamena er hovedstaden i Tsjad. Byen ligger ved grensen til den nordvestlige delen av Kamerun og der hvor elvene Chari og Logone møtes. Byens nærhet til Tsjadsjøen og Boko Harams herjinger samt frykt for opptøyer gjør at politiet patruljerer gatene kontinuerlig.

Faktaboks

Uttale
n'djamenˈa
Også kjent som
N'Djamena til 1973 Fort-Lamy

Befolkning

Folketallet vokser raskt. I 1993 passerte innbyggertallet en halv million, og bare 17 år senere var innbyggertallet doblet. Mens offisiell statistikk opererte med 1 100 000 innbyggere i 2012, regner man med at byen i 2020 har rundt 2 millioner innbyggere, uten at noen kan bekrefte dette.

Bosetning og næringsliv

Byens geografiske størrelse utvides også raskt, og kvartaler som bare for 20 år siden lå langt utenfor bykjernen, defineres i dag som innenfor sentrum av byen. Byen er i dag delt i 10 selvstendige kvartaler, hvert med sin egen ordfører.

Byen har et offentlig universitet og flere private universiteter og høgskoler. Noen av dem underviser på arabisk, andre på fransk. Etter et mislykket forsøk på statskupp i februar 2008, hvor deler av byen ble ødelagt, bevilget president Idriss Déby betydelige summer til gjenoppbygging og videreutvikling av byen, blant annet med ny moské, nytt sykehus og nye forretningssentre. De fleste av presidentens slektninger og andre rike handelsfolk bor i bydelen Farcha nord for flyplassen. Denne delen av byen er den eneste med permanent belysning og har flest asfalterte veier i tillegg til å være godt bevoktet av militære.

Ndjamena er den desidert viktigste handelsbyen i Tsjad, og store deler av bomulls-, fiske- og kvegomsetningen i landet foregår her.

Byen har internasjonal flyplass med flere daglige avganger til andre afrikanske land og Europa.

Historie

Ndjamena ble etablert som administrasjonssentrum av franske kolonialister i 1900 under navnet Fort-Lamy, oppkalt etter den franske generalen søm døde i kampene om å erobre byen. Byen skiftet navn til Ndjamena i 1973 som et ledd i daværende president François (Ngartha) Tombalbayes afrikaniseringsprosess.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg