Torpa kraftverk er et vannkraftverk i Nordre Land kommune, Innlandet fylke. Kraftverket ligger ved elva Dokka, som inngår i Drammensvassdraget.

Kraftverket har inntak i Dokkfløydammen (735-670 meter over havet), som er hovedmagasin både for Torpa og Dokka kraftverk, og herfra føres vannet i en 9,5 kilometer lang tilløpstunnel og en 122 meter lang trykksjakt ned til kraftstasjonen, som ligger 1420 meter inne i fjellet ved Åmot. Fra stasjonen førers vannet i en 10,6 kilometer lang avløpstunnel med utløp i Kjøljudammen (265-262 meter over havet). Brutto fallhøyden er 449 meter, som utnyttes i to like francisturbiner som har en samlet ytelse på 150 MW og midlere årsproduksjon på 485 GWh.

For å ta vare på en del av den tapte energien som kravet til minstevannføring medfører, er det bygget et minikraftverk med fallhøyde på 28 meter ut fra dammen, den yter 0,74 MW og produserer årlig 4,6 GWh.

Dokka kraftverk ble satt i drift i 1989. Eier er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg