Dokka kraftverk er et vannkraftverk i Nordre Land kommune, Innlandet fylke. Kraftverket ligger i elva Dokka, som inngår i Drammensvassdraget.

Kraftverket utnytter vannet fra Torpa kraftverk, som ender i Kjøljuadammen. Fra Kjøljuadammen (265-262 meter over havet) føres vannet i en vel 10 kilometer lang tilløpstunnel og en 140 meter lang trykksjakt ned til kraftstasjonen, som ligger i fjell. Fra stasjonen fører en 3,7 kilometer lang avløpstunnel ned i Randsfjorden (134-131 meter over havet). Brutto fallhøyde er 132,5 meter, som utnyttes i to like francisturbiner. Stasjonen har en samlet ytelse på 44,6 MW, og en midlere årsproduksjon på cirka 193 GWh. Samlet slukeevne gjennom turbinene er 40 kubikkmeter per sekund.

Det er pålagt minstevannføring i gytetiden for fisken. Dokkautbyggingen har bidratt vesentlig til reduksjon av flomskadene i Dokkavassdraget og Randsfjorden.

Dokka kraftverk ble satt i drift i 1989. Eier er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg