Tofte Industrier var en norsk treforedlingsbedrift som ble grunnlagt i 1983, som en videreføring av Tofte Cellulosefabrikk. Bedriften ble i 2000 overtatt av det svenske konsernet Södra og endret navn til Södra Cell Tofte. Årsproduksjonen lå under driftsperioden på cirka 400 000 tonn papirmasse til bruk i kartong, toalettpapir, tørkepapir, bleier og skrivepapir, og store deler av selskapets produksjon ble eksportert.

Tofte Industrier hadde sitt eget kraftverk tilknyttet en sodakjele. Sodakjelen var landets største daværende biobrenselkjele og stod for en årlig produksjon av cirka 270 GWh.

Virksomheten hadde i 2010 en omsetning på cirka 1,7 milliarder kroner og omtrent 300 ansatte. Selskapet hadde sitt hovedkontoret Tofte i Hurum.

Historikk

A/S Tofte Cellulosefabrik ble grunnlagt i 1897 på initiativ av Anthon B. Nilsen og produserte bleket sulfittcellulose. En ny fabrikk for sulfatcellulose kom i drift i 1980, men etter store økonomiske problemer gikk selskapet konkurs i 1982. Tofte Cellulosefabrikk eide i årene 1978 til 1999 også papirfabrikken Hurum Fabrikker, en virksomhet etablert av Nilsen i 1906, på samme sted. Det nye Tofte Industrier ble dannet i 1983 med Norske Skogindustrier, Follum og Union som hovedeiere.

I 1989 fusjonerte de tre selskapene Norske Skogindustrier, Follum og Tofte, og Tofte Industrier var frem til 2000 en del av Norske Skog-konsernet. Södra Cell, Sveriges største skogeiersamvirke, overtok driften av virksomheten i 2000 og drev fabrikken frem til 2013, før selskapet besluttet å selge virksomheten og industriområdet. Etter en kort salgsprosess vedtok konsernet å legge ned Södra Cell Tofte, og fabrikken stengte i august 2013.

I mai 2014 inngikk Statkraft og Södra Cell en intensjonavtale om å danne et fellesforetak med mål om å utvikle og produsere biodrivstoff, som kan erstatte fossilt brennstoff, av skogsråvarer.

Som følge av intensjonsavtalen kjøpte Statkraft i 2015 opp Södra Cell Tofte AS, tidligere eier av industriområdet for den tidligere cellulosefabrikken, og endret navn til Statkraft Tofte AS. Samme året opprettet Statkraft og Södra Cell selskapet Silva Green Fuel AS.

I tillegg til egen virksomhet, driftet av Silva Green Fuel AS, leier Statkraft ut næringslokaler og næringstomter til bedrifter som ønsker å satse grønt. I 2019 var det 50 forskjellige virksomheter med over 100 ansatte på industriområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hanssen, Aage Berg: Cellulosefabrikken på Tofte : gjennom 100 år (1897–1997), 1997

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg