Tofte i Hurum, tidligere norsk treforedlingsbedrift grunnlagt i 1983 som en videreføring av Tofte Cellulosefabrikk. Ble i 2000 overtatt av det svenske konsernet Södra og endret navn til Södra Cell Tofte. Årsproduksjon ca. 400 000 tonn papirmasse til bruk i kartong, toalettpapir, tørkepapir, bleier og skrivepapir, stor eksport. Hadde sitt eget kraftverk tilknyttet en sodakjele – landets største biobrenselkjele – som produserte ca. 270 GWh årlig.

Årsomsetning ca. 1,7 mrd. kr (2010). Ca. 300 ansatte.

A/S Tofte Cellulosefabrik ble grunnlagt i 1897 på initiativ av Anthon B. Nilsen og produserte bleket sulfittcellulose. En ny fabrikk for sulfatcellulose kom i drift i 1980, men etter store økonomiske problemer gikk selskapet konkurs i 1982. Tofte Cellulosefabrikk eide 1978-99 også papirfabrikken Hurum Fabrikker på samme sted, grunnlagt av Nilsen i 1906. Det nye Tofte Industrier ble dannet i 1983 med Norske Skogindustrier, Follum og Union som hovedeiere.

I 1989 fusjonerte Norske Skogindustrier, Follum og Tofte, og Tofte Industrier var deretter en del av Norske Skog-konsernet til 2000, da Södra Cell, Sveriges største skogeiersamvirke, overtok. Södra Cell drev fabrikken frem til 2013, da det ble besluttet å selge. Etter en kort salgsprosess, vedtok konsernet å legge ned Södra Cell Tofte, og fabrikken stengte i august 2013.

I mai 2014 inngikk Statkraft og Södra Cell en intensjonavtale om å danne et selskap med mål om å etablere fremtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvare. Avtalen innebærer at Statkraft vil kjøpe Södra Cell Tofte AS som eier industriområdet for den tidligere cellulosefabrikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.