Tofte i Hurum, tidligere norsk treforedlingsbedrift grunnlagt i 1983 som en videreføring av Tofte Cellulosefabrikk. Ble i 2000 overtatt av det svenske konsernet Södra og endret navn til Södra Cell Tofte. Årsproduksjon ca. 400 000 tonn papirmasse til bruk i kartong, toalettpapir, tørkepapir, bleier og skrivepapir, stor eksport. Hadde sitt eget kraftverk tilknyttet en sodakjele – landets største biobrenselkjele – som produserte ca. 270 GWh årlig.

Årsomsetning ca. 1,7 mrd. kr (2010). Ca. 300 ansatte.

A/S Tofte Cellulosefabrik ble grunnlagt i 1897 på initiativ av Anthon B. Nilsen og produserte bleket sulfittcellulose. En ny fabrikk for sulfatcellulose kom i drift i 1980, men etter store økonomiske problemer gikk selskapet konkurs i 1982. Tofte Cellulosefabrikk eide 1978-99 også papirfabrikken Hurum Fabrikker på samme sted, grunnlagt av Nilsen i 1906. Det nye Tofte Industrier ble dannet i 1983 med Norske Skogindustrier, Follum og Union som hovedeiere.

I 1989 fusjonerte Norske Skogindustrier, Follum og Tofte, og Tofte Industrier var deretter en del av Norske Skog-konsernet til 2000, da Södra Cell, Sveriges største skogeiersamvirke, overtok. Södra Cell drev fabrikken frem til 2013, da det ble besluttet å selge. Etter en kort salgsprosess, vedtok konsernet å legge ned Södra Cell Tofte, og fabrikken stengte i august 2013.

I mai 2014 inngikk Statkraft og Södra Cell en intensjonavtale om å danne et selskap med mål om å etablere fremtidig produksjon av biodrivstoff basert på skogsråvare. Avtalen innebærer at Statkraft vil kjøpe Södra Cell Tofte AS som eier industriområdet for den tidligere cellulosefabrikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.