Faktaboks

Kristian Zahrtmann
Født
31. mars 1843, Rønne, Danmark
Død
22. juni 1917, Frederiksberg, Danmark
Unge kvinner som transporterer kalk.
Leonora Christina føres av kaptein Ahlefeldt inn i Blåtårn
Maleri fra 1893.

Kristian Zahrtmann var en dansk maler. Han var elev av Wilhelm Marstrand på Kunstakademiet i 1866–1868, i 1875–1878 og ofte senere i Italia. Fra 1890 bodde han omtrent hver sommer i Cività d'Antino. Leonora Christines selvbiografi Jammersminde, som utkom 1869, gav rikt stoff til Zahrtmanns historiemaleri.

I en rekke bilder, blant annet Leonora Christine føres av kaptein Ahlefeldt inn i Blåtårn (1893, Nasjonalmuseet), skildret han gjennom 40 år hennes tragiske skjebne.

Zahrtmann var orientert mot historien, Sydens folkeliv og en maskulin vitalisme. Hans praktelskende, glødende koloritt med dristige fargekombinasjoner (gult-fiolett) og de ofte bisarre motiver gjorde ham til en isolert skikkelse i naturalismens fransk-orienterte danske kunst. I historiemaleriet Studentene rykker ut under beleiringen av København (1888) viser han igjen evne til å gå i dybden og den samme sans for det individuelle i den mannlige personfremstillingen som karakteriserte hans undervisning.

Med sine sjeldne pedagogiske evner ble han en søkt lærer ved Kunstnernes studieskole (1885–1908), ikke minst for en rekke norske kunstnere fra Oluf Wold-Torne og Thorvald Erichsen til Henrik Sørensen og Hans Ødegaard, 50 i alt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Danneskjold-Samsøe, S. (1942). Kristian Zahrtmann, Rasmus Navers Forlag
  • Honnens de Lichtenberg, Hanne (1979). Zahrtmanns skole, Forum

Faktaboks

Kristian Zahrtmann

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg