Dagfin, kunstnerens sønn
Erik Werenskiold var sentral i Lysakerkretsen. 1899.
Lysakerkretsen
Erik Werenskiold og Fridtjof Nansen, ca. 1907.
Av .

Lysakerkretsen er først og fremst brukt innen norsk kunsthistorie, men også i videre forstand om en gruppe kunstnere og vitenskapsmenn, hvorav flere bodde på Lysaker i Bærum kommune i årene rundt 1900. Gruppen hadde et nasjonalt, kunstnerisk og kulturpolitisk program, og så sin virksomhet innen kunst- og kulturliv som viktig for nasjonsbyggingen.

De tre sentrale i denne kretsen var Fridtjof Nansen og malerne Erik Werenskiold og Gerhard Munthe, som alle var bosatt her fra 1890-årene av.

Til kretsen hørte også maleren Eilif Peterssen, språkmannen og folkloristen Moltke Moe, forfatteren og skolemannen Nordahl Rolfsen, kunsthistorikeren Andreas Aubert, professorene Ernst og Ossian Sars, sangeren Thorvald Lammers og redaktør Ola Thommessen.

Kretsen betraktet seg som representanter for en moderne nasjonalitetsbevegelse, og stod i et motsetningsforhold til urbane hovedstadsintellektuelle som Christian Krohg og Nils Kjær, med flere.

Forut for etableringen av Lysakerkretsen hadde flere av kunstnerne, etter å ha oppholdt seg over tid i utlandet, samlet seg på gården til Christian Skredsvig, Fleskum. Denne perioden og det kunstneriske fellesskapet som oppstod kalles gjerne Fleskum-sommeren.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Stenseth, Bodil: En norsk elite : nasjonsbyggerne på Lysaker 1890-1940, rev. utg., 2000, isbn 82-03-22516-0

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! En stavefeil: Redaktør Ola Thommesen skal være Ola Thommessen. Muligens begått av meg selv en gang i tiden. Redaktøren har artikkel i SNL, og navnet bør derfor lenkes til denne. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Tore Kirkholt

Takk skal du ha. Det er nå rettet opp. Hilsen Tore Kirkholt

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg