Thorbjørn Lie-Jørgensen

Faktaboks

Thorbjørn Lie-Jørgensen
Født
20. november 1900, Svelvik, Vestfold
Død
7. april 1961, Oslo

Artikkelstart

Thorbjørn Lie-Jørgensen var en norsk gullsmed og maler.

Utdanning og undervisning

Lie-Jørgensen ble utdannet på gullsmedlinjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole under Jacob Prytz, og som maler var han elev av Axel RevoldStatens kunstakademi. Han studerte i Frankrike i 1929–1930 og 1937, i Italia i 1955. I 1939 ble han overlærer ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, fra 1948 avdelingsleder.

Kunstnerisk virksomhet

Som nyutdannet fra gullsmedlinjen i 1928 ble han ansatt som designer hos David-Andersen, og for dette firmaet tegnet han helt frem til 1950-årene en rekke fremragende korpusarbeider, spisebestikk, smykker og emaljegjenstander. Arbeidene var preget av sikker formsans og materialvirkning.

I sine mange emaljearbeider fikk maleren og koloristen slippe til. Gullsmedarbeider av ham finnes blant annet i kunstindustrimuseene i Bergen, Oslo, Trondheim og Praha, samt Nationalmuseet i Stockholm. Han tegnet alterutstyret til flere norske kirker, utførte representative gavearbeider og vant i 1947 konkurransen om bordutstyr til Oslo rådhus. Som maler fikk han først like etter andre verdenskrig sitt endelige gjennombrudd.

Nasjonalmuseet eier Sjøbuer og båter (1946), Fjelldalsøya (1947), Havet (1950) og Andersenholmen (1959) samt en rekke akvareller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg