Tegning til prosjektet «Solbygg» i Kristiansand. Av /Nasjonalmuseet. Begrenset gjenbruk

Thilo Schoder

Faktaboks

Thilo Schoder
Født
12. februar 1888, Weimar, Tyskland
Død
8. juli 1979, Kristiansand
Thilo Schoder – cirka 1975
.
Thilo Schoder
/Geraer Verkehrsbetrieb GmbH.

Artikkelstart

Thilo Schoder var en tysk arkitekt, virksom i Norge fra 1933, norsk statsborger fra 1938. Han var student ved en av forløperne til Bauhaus-skolen, og tegnet hovedsaklig bygninger i funksjonalistisk stil.

Utdannelse

Etter utdannelse 1906–1911 under den belgiske arkitekten Henry van de Velde, først som privatelev og deretter ved Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule i Weimar.

Etter et opphold i Wien hos Joseph Hoffmann 1911–1912 vendte han tilbake til hjembyen som van de Veldes assistent frem til han åpnet egen arkitektpraksis i Gera i Thüringen, Tyskland i 1914.

Virksomhet i Tyskland

Schoder fremsto som en eksponent for en moderat modernisme, og fikk etter hvert en status som regionens ledende arkitekt.

Hans gjennombrudd kom i 1919 med en fabrikkbygning for firmaet Traugott Golde, sterkt påvirket av van de Velde, mens et annet bygg, Haus Stroß i Tsjekkoslovakia, i tillegg var influert av Frank Lloyd Wright og art deco. Et hus kalt Haus Meyer, komponert av kuber i tegl, utført i den modernistiske arkitekturens formrepertoar, ble et vendepunktet, og med sine senere glattpussede, hvite bygg nærmet Schoder seg mot slutten av 1920-årene den rene funksjonalismen.

Schoder bidro sterkt til moderne arkitektur og interiørdesign i Thüringen: 17 av hans betydeligste verker står her, mange i Gera: blant annet industri-, villa- og boliggårder: med disse byggene bidro han til gjennombrudd for funksjonalisme i Weimar-republikkens Tyskland.

Virksomhet i Norge

Schoders motvilje mot å bli medlem i NSDAP og hans moderne tilnærming til arkitektur, førte til økonomiske og karrièremessige problemer, og han flyttet i 1932 til Flekkefjord, der hans norske kone Bergljot Dahl kom fra. Etter Hitlers maktovertakelse i 1933 søkte han om politisk asyl.

Etter vanskelige år uten arbeidstillatelse etablerte han seg som arkitekt i Kristiansand i 1936, og tegnet en rekke private hus og offentlige bygg her. Praksisen ble avbrutt av den tyske okkupasjonen av Norge. Under okkupasjonen ble han med trussel om deportasjon, tvunget til å tegne militærbrakker for okkupasjonsmakten. Etter krigen gjenopptok han sin arkitektpraksis.

De fleste av Schoders bygg befinner seg i Kristiansandsområdet. Det er villaer, rekkehus, blokker og bygårder, alle preget av et moderne, internasjonalt formspråk. Når det gjelder villaene, som gjennomgående er i tre, finner man også påvirkning av norske byggetradisjoner, men hele veien ser man hans kresne materialestetikk, ofte med veksling mellom ulike paneltyper og stående og liggende panel.

I 1929 kom det ut en bok i Tyskland om hans arbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Falch, Frank & Nina Stokset Nilsen, red.: Thilo Schoder : tysk arkitekt i Norge 1932-1979, 2002, Finn boken
  • Lorenz, Ulrike: Thilo Schoder : ein Architekt im Spannungsfeld der Moderne : Leben und Werk in Deutschland (1888-1936), 2001, isbn 3-931743-40-3, Finn boken
  • Stephan (Herausgeber) Waetzoldt: Tendenzen der Zwanziger Jahre, Berlin 1972;
  • Christian Norberg-Schulz: Det var en gang.... «Byggekunst» 1978 s. 33, dessuten ss. 60–64; Marianne Jakobsen: Thilo Schoder.
  • Avantgarde-arkitekten som kom til Norge og ble glemt, «Byggekunst» 1989 ss. 488–93;
  • minneutstilling i designsenteret i Weimar 1998, arrangert av universitetet her; i Gera og i Akademie der Künste, Berlin, 1998;
  • Aage Langhelle: Schoder hjemme igjen, «Morgenbladet» 13.03.1998 ss. 10–11;
  • Ulrike Rüdiger: Utstillingskatalog, Christine Jäger Jena: Thilo Schoder (ISBN 3-931743-13-6),

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg