Thilo Schoder

Faktaboks

Thilo Schoder
født:
12. februar 1888, Weimar, Sachsen, Tyskland
død:
8. juli 1979, Kristiansand, Vest-Agder

Thilo Schoder, tysk arkitekt, født i Weimar, virksom i Norge fra 1933. Etter utdannelse 1906–11 under den belgiske arkitekten Henry van de Velde, først som privatelev og deretter ved Großherzoglich-Sächsische Kunstgewerbeschule i Weimar. Etter et opphold i Wien hos Joseph Hoffmann 1911–12 vendte han tilbake til hjembyen som van de Veldes assistent frem til han åpnet egen arkitektpraksis 1914. Han fremstod som en eksponent for en moderat modernisme, og fikk etter hvert en status som regionens ledende arkitekt. Hans gjennombrudd kom 1919 med en fabrikkbygning for firmaet Traugott Golde, sterkt påvirket av van de Velde, mens et annet bygg, Haus Stroß, i tillegg var influert av Frank Lloyd Wright og art deco. Et hus kalt Haus Meyer, komponert av kuber i tegl, utført i den modernistiske arkitekturens formrepertoar, ble et vendepunktet, og med sine senere glattpussede, hvite bygg nærmet Schoder seg mot slutten av 1920-årene den rene funksjonalismen.

Schoders motvilje mot å bli medlem i NSDAP og hans moderne tilnærming til arkitektur, førte til økonomiske og karrièremessige problemer, og han flyttet i 1932 til Flekkefjord, der hans norske kone kom fra. I 1936 etablerte han egen praksis i Kristiansand, en praksis som ble avbrutt av den tyske okkupasjonen av Norge. Under okkupasjonen ble han med trussel om deportasjon, tvunget til å tegne militærbrakker for okkupasjonsmakten. Etter krigen gjenopptok han sin arkitektpraksis.

De fleste av Schoders bygg befinner seg i Kristiansandsområdet. Det er villaer, rekkehus, blokker og bygårder, alle preget av et moderne, internasjonalt formspråk. Når det gjelder villaene, som gjennomgående er i tre, finner man også påvirkning av norske byggetradisjoner, men hele veien ser man hans kresne materialestetikk, ofte med veksling mellom ulike paneltyper og stående og liggende panel.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg