The Pictures Generation

Artikkelstart

The Pictures Generation er en betegnelse på en løst sammensatt gruppe kunstnere som etablerte seg i amerikansk kunst i årene rundt 1980. Blant andre Cindy Sherman, Sherrie Levine, Richard Prince og Barbara Kruger markerte seg med fotografisk appropriasjon og iscenesettelse, og en granskende tilnærming til representasjon og kunstnerisk originalitet og autentisitet.

The Pictures Generation blir sett på som et eksempel på overgangen fra modernisme til en bildekritisk postmodernisme i billedkunsten. Kunstnerne i The Pictures Generation er født mellom 1945 og 1955, og tilhører dermed første generasjon kunstnere vokst opp med moderne massemedier og konsumkultur. Kunstnerne benyttet visuelle og retoriske grep fra film, reklame og fjernsyn for å utforske og stille spørsmål om bildene som omgir oss og som former vår virkelighetsforståelse.

Navnet «Pictures Generation» stammer opprinnelig fra utstillingen Pictures på galleriet Artists Space i New York i 1977, samt et seinere essay med samme tittel skrevet av utstillingens kurator, kritikeren Douglas Crimp.

I 2009 arrangerte Metropolitan Museum of Art utstillingen The Pictures Generation 1974–1984, som omfattet 30 kunstnere.

Les mer i Store norske leksikon

Lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg