Faktaboks

Også kjent som

Finsk: Espoo

Espoo

Fra et kjøpesenter i den særpregete hagebyen Tapiola i Espoo kommune. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Esbo er en bykommune i Finland i landskapet Nyland (finsk: Uusimaa), like vest for Helsingfors. Esbo er Finlands nest største by og har 269 480 innbyggere i 2015 og et areal på 312 km2. Byen er også boligforstad til Helsingfors. Det er en tospråklig kommune der finsk er majoritetsspråk, mens 7,5 prosent av innbyggerne er svensktalende.

Det har vært permanent bosetning i Esbo fra 1100–1200-tallet, og kongeveien mellom Åbo og Viborg har gått gjennom byen siden 1200-tallet.

Telekommunikasjonsselskapet Nokia og heisprodusenten Kone har begge sine hovedkvarter i Esbo, i tillegg har beliggenheten av den tekniske høyskolen, som er tegnet av arkitekten Alvar Aalto, gitt grobunn for en sterk it-industri og mange programvareprodusenter og -utviklere. Nærheten til Helsingfors gir næringslivet en sterkt kobling til hovedstaden. Her finnes også museet Tarvaspää, den finske kunstneren Akseli Gallen-Kallelas hjem. Hagebyen Hagalund (finsk: Tapiola) ble anlagt i 1952–1965 og er en moderne og særpreget by omgitt av natur; internasjonalt kjent grunnet den særpregede utformingen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg