Esbo er en bykommune i Finland i landskapet Nyland (finsk: Uusimaa), like vest for Helsingfors. Esbo er Finlands nest største by og har 269 480 innbyggere i 2015 og et areal på 312 km2. Byen er også boligforstad til Helsingfors. Det er en tospråklig kommune der finsk er majoritetsspråk, mens 7,5 % av innbyggerne er svensktalende.

Det har vært permanent bosetning i Esbo fra 1100–1200-tallet, og kongeveien mellom Åbo og Viborg har gått gjennom byen siden 1200-tallet.

Telekommunikasjonsselskapet Nokia og heisprodusenten Kone har begge sine hovedkvarter i Esbo, i tillegg har beliggenheten av den tekniske høyskolen, som er tegnet av arkitekten Alvar Aalto, gitt grobunn for en sterk it-industri og mange programvareprodusenter og -utviklere. Nærheten til Helsingfors gir næringslivet en sterkt kobling til hovedstaden. Her finnes også museet Tarvaspää, den finske kunstneren Akseli Gallen-Kallelas hjem. Hagebyen Hagalund (finsk: Tapiola) ble anlagt i 1952–1965 og er en moderne og særpreget by omgitt av natur; internasjonalt kjent grunnet den særpregede utformingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.