.

Tønder kommune er en kommune i Danmark, ligger i Sønderjylland, Region Syddanmark. Den hadde 36 849 innbyggere i 2022 og et areal på 1278 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i byen Tønder.

Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Bredebro, Højer, Løgumkloster, Nørre-Rangstrup, Skærbæk og Tønder ved kommunereformen i 2007. Antall arbeidsplasser er fallende, men Norsk Hydro Aluminium og Ecco er blant de største bedriftene. I tillegg er landbruk en viktig næring.

Kommunens største byer etter folketall. Innbyggertall (2022) i parentes.

  • Tønder (7505)
  • Løgumkloster (3480)
  • Toftlund (3240)
  • Skærbæk (3135)
  • Bredebro (1412)

Tønder

Tønder oppsto på 1100-tallet som Lille Tønder, og var havneplass for Møgeltønder. Fram til 1600-tallet hadde byen betydelig skipsfart og stor handel med Nord-Tyskland og Nederlandene med påfølgende innvandring. Tønder er Danmarks eldste by med kjøpstadsrettigheter. Byen har mange gamle bygninger, blant annet Kristkirken fra 1592. Byen var tysk (Tondern) i perioden 1864–1920, og er fortsatt preget av både dansk og tysk kultur. Kunstmuseet i Tønderhus slott er fra 1500-tallet. Byen fikk allerede i 1788 Nordens eldste lærerskole, Tønder Statsseminarium, som ble slått sammen med og flyttet til Haderslev Statsseminarium i 1989.

Tønder er kjent for kunsthåndverk, blant annet kniplinger, treskjæring, gull- og sølvsmedkunst. De fleste arbeidsplassene ellers finnes hos noen få, store virksomheter innen aluminiumsindustri (Hydro), maskin-, næringsmiddel- og grafisk industri. Den årlige folkemusikkfestival Tønder Festival har funnet sted siden 1975 og trekker mer en 30 000 besøkende. Festivalen regnes for å være en av Europas ledende innen folkemusikk.

Løgumkloster

Løgumkloster vokste opp omkring et cistercienser-kloster fra 1173; en noe yngre klosterkirke (1225–1325) er bevart og restaurert. Løgumkloster Krigsfangekirkegård fra 1915 har graver for franske, belgiske og russiske krigsfanger, alle ofre for flekktyfus. Løgumkloster er et handelssted med betydelig landbruksrelatert virksomhet og avdelinger av Norsk Hydro ASA (aluminium). Byen har prestehøyskole for etterutdanning av prester i den danske folkekirke, kirkemusikkskole med mer. Museet Holmen er et museum for lokalhistorie og kunst.

Toftlund

Toftlund var tysk 1864 til 1920, og mange av bygningene er oppført av tyskerne i årene fram til første verdenskrig. Toftlund er kjent for Brundtlandcenter Danmark, med produksjon av og demonstrasjonsanlegg for solenergi, og ble i 1990 utnevnt til Danmarks første Brundtlandby. Sør for Toftlund ligger en av Danmarks få potetmelfabrikker.

Møgeltønder

Møgeltønder er en landsby, 4 kilometer vest for marskens gamle havneby Tønder. Landsbyen er vokst opp i tilknytning til Schackenborg slott, som ligger like øst for bebyggelsen og som siden 1995 har vært residens for prins Joachim. Møgeltønder Slotsgade er en enestående landsbygate med lindetrær og stråtekte hus. Møgeltønder kirke, kalt Skt. Nikolai Kirke, ble grunnlagt på 1200-tallet og restaurert i 1988. Prins Joachim og Marie Cavallier ble viet i kirken i 2009 og bodde her til 2014. Den kongelige tilknytningen har medført en betydelig turiststrøm.

Like nord for Møgeltønder ligger landsbyen Gallehus, der det i 1639 og 1734 ble funnet to drikkehorn av gull. Gullhornene skrev seg fra jernalderen. På funnstedene ble det reist to minnesteiner i 1907 av greven Otto Didrik Schack, de såkalte Guldhornstenene.

Højer

Højer er en by om lag fem kilometer fra grensen mot Tyskland, og har både danske og tyske barnehager og skoler. Højer er omtalt i kong Valdemars jordebok fra 1231. Højer er en idyllisk og godt bevart marskby med gamle, stråtekte hus og en stor gammel tremølle. I Højer ligger en senromansk kirke fra 1200-tallet med altertavle fra omkring 1425. Næringslivet består av møbelindustri og en en velkjent pølsefabrikk, Højer Pølser.

Højer Mølle

Højer Mølle er en vindmølle og et museum. Den er av hollandsk type, der møllehatt og vinger dreies etter vinden, og ble oppført i 1857 som kornmølle. 7 etasjer og høyde på 22 meter gjør den til Nord-Europas høyeste trevindmølle. Den var i drift til 1972 og ble restaurert i 1976–1977.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg