Gullhornene. De to gullhornene fra Gallehus på Jylland ble funnet i henholdsvis 1639 og 1734. De ble oppbevart i kunstkammeret i København. Herfra ble de stjålet i 1802 og smeltet om. Hornenes utseende er imidlertid kjent takket være nøyaktige tegninger. Dekoren vises her som et utbrettet avtrykk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gullhornene, to drikkehorn av gull fra jernalderen som ble funnet i 1639 og 1734 ved landsbyen Gallehus på Jylland.

Faktaboks

Også kjent som

Gallehus-hornene

Hornene kjennes nå bare fra tegninger da originalene ble stjålet fra Kunstkammeret i København og smeltet om i 1802, dette gav anledning til Adam Oehlenschlägers berømte dikt Guldhornene.

Hornene er trolig fremstilt i Norden rundt 400 evt. og lagt i jorden som et offer. De var av ulik størrelse og dekorert med forskjellige motiv. Det lengste hornet veide i underkant av 3 kilogram, mens det korte veide vel 3,5 kilogram. Begge horn var doble. Den indre delen var av glatt gull, mens den ytre bestod av 11 ledd. Smale ringer dekket skjøtene. Dekoren bestod av menneske-, dyre- og fabelfigurer samt av geometriske motiv utført dels i påloddet relieff, dels ved inngravering. Det korte hornet hadde en runeinnskrift i de eldre runer. Innskriften ble tolket slik: «Jeg Lægest, Holtes sønn, lagde hornet.»

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg