Faktaboks

Etymologi
Første ledd kommer trolig av dialektuttrykket svarve, ‘svinge, gå i ring’.
Innbyggertall
654 (SSB, 2023)
Landareal
0,7 km²
Tettstedsnummer
2691 Svarstad

Svarstad er et tettsted i Larvik kommune i Vestfold. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,7 km², og har 654 innbyggere (2023).

Tettstedet ligger ved Numedalslågen og var administrasjonssenteret i den tidligere kommunen Lardal. De viktigste næringsvirksomhetene er trevareindustri, blant annet sagbruk og ferdighusproduksjon. Fra Bommestadkrysset ved E18 går fylkesveg 40 gjennom tettstedet og videre til Kongsberg og Geilo.

Bygda Svarstad utgjør den nordre delen av Lardal, på vestsida av Lågen og med grense mot Sandsvær i Buskerud i nord. Svarstad kirke er en langkirke av grovt tømmer. Kirken er fra 1657 og representerer barokkstilen i Vestfolds kirkehistorie. Den har interiør fra en tidligere stavkirke. Kirken er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Kart

Svarstad
Svarstad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg