Svalbardposten

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Svalbardposten, ukeavis i Longyearbyen, grunnlagt 1948. Lokalavis for hele den norske bosetningen på Svalbard. Avisen eies av en egen stiftelse. Tildelt prisen Årets lokalavis 1996 og 2000. Redaktør: Hilde Kristin Røsvik.

Historie

Svalbardsposten er verdens nordligste avis, og den har dessuten et noe uvanlig opphav som stensilert firesiders veggavis i november 1948. Bak tiltaket sto Kjartan Olsen, regnet som den første redaktøren. Innholdet var for det meste utradisjonelt med vitser og historier fra gruvemiljøet. Trykkingen skjedde på en duplikator fra krigen, brukt av den illegale avisen Fri fagbevegelse i Oslo.

At foretaket skulle utvikle seg fra et informasjonsblad til en ordinær lokalavis, var ikke gitt. Selv om innholdet beveget seg bort fra pin-up-damer og i retning det avissaklige, manglet utgiverne det journalistiske grepet. Ikke så merkelig, da ingen av redaktørene de første årene hadde noen avisprofesjonell bakgrunn. Et annet problem var de stadige redaktørskiftene, som har vært et typisk kjennetegn ved virksomheten.

I begynnelsen av 1970-tallet ble det gjort en del tiltak som styrket avis profilen. Anskaffelsen av offsetmaskin gjorde fargetrykk mulig samt flere og klarere skrifttyper. Fra høsten 1971 ble redaktøren heltidsansatt, og det ble satset bevisst på lokalstoff fra Svalbard. På slutten av 1970-tallet ble det også gjort forsøk med tabloidformat, til store protester fra leserne. De ville beholde A4-formatet.

Et usedvanlig trekk ved Svalbardposten var dens sesongmessige utgivelser. Overgangen til helårsdrift ble gjennomført i 1986, og kort tid etter kom bladet inn i et økonomisk uføre. Av frykt for en tilbakegang til det gamle, ble det i Longyearbyen iverksatt en underskriftskampanje med mottoet: «La Svalbardposten leve hele året.» I 1989 bevilget Justisdepartementet, som ansvarlig for organet, et ekstra tilskudd på 668 000 kroner til dekning av underskuddet og innkjøp av moderne utstyr.

Under 1990-tallet befestet avisen sin posisjon. Ved utgangen av 1991 var antallet abonnenter steget til om lag 1700. Avisen ble omgjort til et aksjeselskap i 1996, slik at den kunne motta pressestøtte. På det tekniske området ble fastlandstrykking gjennomført samme år, noe som bedret kvaliteten på bilder og trykk. På årsmøtet til Landslaget for lokalaviser 1997 ble Svalbardposten kåret til «Årets lokalavis 1996».

Opplag

År Opplag
1990 1852
2008 3095
2015 2346

Fakta

  • Første nr. november 1948, Kom ut 1 gang i uken i vinter sesongen fram til 1986, siden har det hatt ukentlige utgaver hele året.

Eksterne lenker

Les mer i Stor norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg