Ytterøyane fyr i Kinn kommune
Ytterøyane fyrstasjon.
Ytterøyane fyrstasjon.
Av .

Ytterøyane fyr er en fyrstasjon nordvest for øya Kinn, i Kinn kommune, Vestland fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1881, automatisert i 1989 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 31 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 57,5 meter.
  • Lysvidde: 11 nautiske mil.
  • Lyskarakter: Rundtlysende, fast.

Navnet

Fyrstasjonen har fått navn etter øygruppen den ligger på, og ble plassert ytterst mot havet.

Historikk

På grunn av sin beliggenhet fikk fyrstasjonen et solid støpejernstårn. Det ble montert på en åttekantet betongsokkel, og utstyrt med en linse av 1. orden. Til fyrbetjeningen ble det bygget en stor bolig med plass til to familier og en mindre leilighet for reserveassistenten, som bare var ansatt seks måneder i året. I 1950 fikk fyret elektrisitet fra aggregater, og det ble bygget et maskinhus. For øvrig fortsatte det som familiestasjon til 1963. Som tørnstasjon fortsatte Ytterøyane fyr i vel 40 år til før det ble avbemannet. Fyret ble fredet i 1999. Ytterøyane fyr er digitalisert av Kystverket og kan betraktes i 3D via lenken under.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere. Norsk fyrhistorie fra A til Å. Kystverkmusea. Vigmostad og Bjørke forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg