Song Qingling

Faktaboks

Song Qingling

også skrevet Soong Ch'ing-ling, Soong Ching-ling

宋庆龄

Madame Sun Yat-sen

Uttale

- tjingling

Født
27. januar 1893, Shanghai, Kina
Død
29. mai 1981, Beijing, Kina
Av .
Lisens: fri

Artikkelstart

Song Qingling var en kinesisk politiker. Hun deltok i den revolusjonære bevegelsen etter at Kina ble republikk i 1912, og etter folkerepublikkens opprettelse i 1949 innehadde hun flere fremstående politiske posisjoner.

Før 1949

Song var søster av Soong Mei-ling og T. V. Soong. Fra 1915 var hun gift med Sun Yat-sen, grunnleggeren av det kinesiske nasjonalistpartiet Kuomintang. Etter å ha studert i USA deltok Song i Sun Yat-sens revolusjonære bevegelse og ble dens kvinnelige leder. I 1927 ble hun medlem av Kuomintangs revolusjonære eksekutivkomité, men forlot Kina samme år på grunn av den antikommunistiske retningen partiet tok. Hun var i Moskva til 1929, før hun reiste i Europa og Amerika. Song var motstander av Chiang Kai-shek, som overtok ledelsen av Kuomintang da Sun Yat-sen døde i 1925. Chiang ble hennes svoger i 1927 da han giftet seg med Songs søster Soong Mei-ling.

Etter 1949

Ved opprettelsen av Folkerepublikken Kina, da kommunistene tok makten fra nasjonalistene, ble Song visestatsminister (1949–1954). I perioden 1959–1974 var hun folkerepublikkens visepresident, og fra 1975 var hun permanent formann i Den nasjonale folkekongress. Hun var på denne tiden ikke medlem av kommunistpartiet, men var likevel en av topplederne som ble beskyttet mot rødegardistene. Hun ble utnevnt som ærespresident for Folkerepublikken Kina i 1981, og er fortsatt den eneste personen som har mottatt denne æresbevisningen. Hun fikk samtidig medlemskap i Kinas kommunistparti. To uker etter døde hun, 98 år gammel.

Song utgav blant annet Kampen for det nye Kina (1952).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg