Mikhail Borodin

Faktaboks

Mikhail Borodin
Mikhail Markovitsj Borodin
opprinnelig Mikhail Gruzenberg
Uttale
borodˈin
Født
9. juli 1884, Janovitsji, Russland (nå Janavitsjy, Hviterussland)
Død
29. mai 1951, Sibir, Russland

Artikkelstart

Mikhail Borodin var en russisk revolusjonær, mest kjent som Komintern-agent i 1920-årene.

Borodin sluttet seg til bolsjevikene i 1903. Etter å ha blitt arrestert for revolusjonær virksomhet, flyktet han til USA der han grunnla en skole for jødiske emigranter i Chicago. Etter revolusjonen i 1917 vendte han tilbake til Russland. Her ble han en av Kominterns viktigste agenter. Han var utsending fra Komintern til en rekke land (blant annet Norge) der han hjalp til med organisering og finansiering av de lokale kommunistpartiene.

Borodins viktigste og mest kjente oppdrag var som Komintern-rådgiver fra 1923 for Sun Yat-sen og hans nasjonalistparti, Guomindang, i Kina. Etter bruddet mellom Guomindang og kommunistene i 1927 vendte Borodin tilbake til Sovjetunionen der han ble resten av sitt liv. Han hadde ulike arbeidsoppgaver, blant annet som redaktør for den engelskspråklige Moscow News og senere redaktør for Det sovjetiske informasjonsbyrå.

I 1949 ble han arrestert under kampanjen mot «kosmopolitisme» og anklaget som «fiende av Sovjetunionen». Han ble dømt til tvangsarbeid og døde to år senere i en arbeidsleir i Sibir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg