Faktaboks

Sultan bin Abdulaziz Al Saud

Kronprins Sultan

Født
5. januar 1928, Riyadh, Saudi-Arabia
Død
21. oktober 2011, New York, USA
Sultan bin Abdulaziz Al Saud, 1970-tallet
Sultan bin Abdulaziz Al Saud, 1970-tallet
Av /𝒲.

Sultan bin Abdulaziz Al Saud var en saudisk prins og politiker, og Saudi-Arabias kronprins fra 2005 til sin død 2011. Sultan var den 15. sønn av kong Abdulaziz, og medlem av huset Saud, som siden Saudi-Arabia ble selvstendig stat har styrt landet eneveldig.

Bakgrunn

Prins Sultan ble utdannet ved hoffet, og var deretter guvernør av Riyad i 1947, landbruksminister i 1953, forsvarsminister i 1963 og samferdselsminister i 1988. Særlig som forsvarsminister hadde Sultan innflytelse over utviklingen i Saudi-Arabia og regionen, da han var ansvarlig for oppbyggingen av et moderne militært forsvar, blant annet basert på nært samarbeid med og materiellanskaffelser fra USA. 1982 ble han utpekt til andre visestatsminister.

Kronprins

Sultan var den 15. sønn av kong Abdulaziz, og medlem av huset Saud, som siden Saudi-Arabia ble selvstendig stat har styrt landet eneveldig. Han ble utpekt til kronprins 2005, for å etterfølge sin halvbror, kong Abdullah. Hans sønn prins Bandar var saudisk ambassadør til USA i mange år, og sentral i den nære kontakten mellom USA og Saudi-Arabia – gjennom kronprins Abdulaziz – blant annet i tiden rundt terrorangrepene 11. september 2001, og angrepene mot Afghanistan (2001) og Irak (2003). En annen av hans sønner, prins Khaled, var øverstkommanderende sammen med Norman Schwarzkopf under Operation Desert Storm, invasjonen av Irak 1991.

Kronprins Sultan fikk diagnosen tykktarmskreft i 2004, og døde på et sykehus i New York i 2011, og ble dermed aldri konge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg