Furuset ble utbygd som drabantby på 1970-tallet.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Furuset kirke, innviet 1980.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Furuset gård

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Furuset, boligstrøk og menighet i Oslo, bydel Alna, i Groruddalen. I perioden 1988–2004 var Furuset en egen administrativ bydel i Oslo kommune. Bydel Furuset var 8,6 km2 og hadde et folketall ved nedleggelsen på 29 546, det nest høyeste folketallet blant de daværende bydelene i 2004.

Boligstrøket ligger mellom Hovedbanen og Østmarka, mellom Ellingsrud i øst og Lindeberg i vest. Område fikk småhusbebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, særlig utbygd i 1920-årene. Furuset stadion er fra denne perioden. Furuset skole åpnet 1861. Forretningssenter fra 1979. Furuset kirke innviet 1980.  I 2010 åpnet Ahmadiyaa-menigheten en moské her. 

Området domineres av drabantbybebyggelse fra 1970-årene. Store næringsområder i de lavereliggende partiene av Groruddalen, med bl.a. IKEA, Grorud Jernvarefabrikk og NSBs verksted på Nyland. 

Viktigste kollektive forbindelser med bysenteret er Furusetbanen (med endestasjon på Ellingsrudåsen) og lokaltogforbindelsen Lillestrøm–Oslo S–Asker. E 6 går i Groruddalen sentralt gjennom området. 

Furuset-gårdene. Gården Furuset nevnes i middelalderen, og det skal ha stått en kirke her som ble revet før 1595. Gården ble senere delt, og det var i alt fire Furuset-gårder. Nedre Furuset er den eneste som fortsatt har hus og tun bevart. Hovedbygningen er fra 1700-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.