Furuset

Furuset ble utbygd som drabantby på 1970-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Furuset kirke, innviet 1980.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Furuset gård

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Furuset, boligstrøk og menighet i Oslo, bydel Alna, i Groruddalen. I perioden 1988–2004 var Furuset en egen administrativ bydel i Oslo kommune. Bydel Furuset var 8,6 km2 og hadde et folketall ved nedleggelsen på 29 546, det nest høyeste folketallet blant de daværende bydelene i 2004.

Boligstrøket ligger mellom Hovedbanen og Østmarka, mellom Ellingsrud i øst og Lindeberg i vest. Område fikk småhusbebyggelse fra begynnelsen av 1900-tallet, særlig utbygd i 1920-årene. Furuset stadion er fra denne perioden. Furuset skole åpnet 1861. Forretningssenter fra 1979. Furuset kirke innviet 1980. I 2010 åpnet Ahmadiyaa-menigheten en moské her.

Området domineres av drabantbybebyggelse fra 1970-årene. Store næringsområder i de lavereliggende partiene av Groruddalen, med bl.a. IKEA, Grorud Jernvarefabrikk og NSBs verksted på Nyland.

Viktigste kollektive forbindelser med bysenteret er Furusetbanen (med endestasjon på Ellingsrudåsen) og lokaltogforbindelsen Lillestrøm–Oslo S–Asker. E 6 går i Groruddalen sentralt gjennom området.

Furuset-gårdene. Gården Furuset nevnes i middelalderen, og det skal ha stått en kirke her som ble revet før 1595. Gården ble senere delt, og det var i alt fire Furuset-gårder. Nedre Furuset er den eneste som fortsatt har hus og tun bevart. Hovedbygningen er fra 1700-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg