Stephen Jay Gould

Faktaboks

Stephen Jay Gould
Uttale
gu:ld
Født
1941
Død
2002

Artikkelstart

Stephen Jay Gould, amerikansk paleontolog og evolusjonsbiolog, som ved siden av betydelige faglige bidrag også var en dyktig og innflytelsesrik populariserer av evolusjonsbiologi.

Gould tilbrakte det meste av sin yrkeskarriere ved Harvard University og American Museum of Natural History i New York.

Punktuert likevekt - sprangvis evolusjon 

Goulds kanskje mest kjente faglige bidrag er teorien om punktuert likevekt. Dette er en hypotese som foreslår at evolusjonære endringer primært skjer i forbindelse med at nye arter oppstår, og at allerede etablerte arter endrer seg svært lite så lenge de eksisterer (stasis).

Ifølge hypotesen om punktuert likevekt er det altså mangel av evolusjon som er det typiske for en art, mens større evolusjonære endringer er forbeholdt de korte tidsperiodene når nye arter oppstår. Punktuert likevekt blir ofte sett på som det motsatte av gradvis evolusjon.

Hypotesen om punktuert likevekt er kontroversiell og blir hyppig debattert innen evolusjonsbiologien.

Ikke alt i naturen er tilpasninger

Gould anså naturlige utvalg som den åpenbart viktigste drivkraften bak evolusjon, men var samtidig en forkjemper for synet om at mange sider ved levende organismer ikke nødvendigvis kan forklares som tilpasninger. Gould hevdet de fleste trekk ikke utviklet seg uavhengig av andre trekk, noe som gjør det sannsynlig at mange egenskaper ved levende organismer er biprodukter av andre trekk under direkte naturlig seleksjon.

For eksempel varierer arter av hjortedyr i hvor store gevir de har. For å forklare hvorfor gevirstørrelse varierer mellom arter av hjortedyr er det ifølge Gould ikke nødvendigvis tilstrekkelig å lete etter hva disse forskjellene i gevirstørrelse kan være tilpasninger til. En alternativ forklaring kan nemlig være at gevirstørrelse endrer seg automatisk som en konsekvens av endringer i andre trekk, som for eksempel kroppsstørrelse (allometri).

Popularisator

I tillegg til å være en svært produktiv forsker hadde Gould også et betydelig populærvitenskapelig forfatterskap. I tillegg til en rekke populærvitenskapelige bøker skrev Gould blant annet 300 essays for magasinet Natural History Magazine.

Gould var aktiv i motstanden mot undervisning om kreasjonisme på skolene i USA.

Gould på norsk

«Hønsetenner og hestetær» og «Livets lille spøk» er samlinger av essays om biologi fra Goulds mange bøker.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg