Gradualisme er det at evolusjon og artsdannelse foregår ved gradvise endringer av genfrekvenser.

Det er bred enighet innen evolusjonsbiologien om at evolusjon foregår gradualistisk i den forstand at avkom aldri er veldig annerledes enn sine foreldre. At evolusjonen er gradualistisk vil si at nye arter med helt nye egenskaper ikke oppstår fra én generasjon til den neste.

Gradualisme var slik Charles Darwin så for seg evolusjon foregikk gjennom naturlig utvalg.

Punktuert likevekt som alternativ til gradualisme

Det er vanlig å observere at arter i det fossile materialet ofte er mer eller mindre uforandret over mange millioner av år, for så å endre seg mye over kort tid når nye arter oppstår. Dette mønsteret har fått navnet punktuert likevekt, og er blitt lansert som en alternativ måte evolusjon foregår på, blant annet av evolusjonsbiologen Stephen Jay Gould.

Det er likevel i dag bred enighet om at evolusjonen er gradualistisk, selv om ikke alle arter har endret seg mye over lange tidsskalaer. Grunnen til dette er at arter endrer seg gradualistisk hele tiden, men at artene ikke endrer seg på samme måte fra generasjon til generasjon.

For eksempel kan en art utvikle seg via naturlig utvalg til å bli litt større én generasjon, for så å utvikle seg til å bli litt mindre neste generasjon. Arten har altså endret seg gradualistisk for hver generasjon, men i sum over begge generasjonene har arten verken blitt større eller mindre.

I forbindelse med artsdannelse endrer ofte artene seg gradualistisk i én og samme retning over lang tid, noe som resulterer i store akkumulerte endringer i artens utseende.

Punktuert likevekt – det at arter er mer eller mindre statiske over lange tidsperioder, for så å endre seg mye når nye arter oppstår – er derfor kompatibelt med gradualistisk evolusjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg