Steig

Av /Digitalt museum.
Lisens: CC BY-NC 4.0
Steig med Hundorp og Gudbrandsdalen i bakgrunnen.
Steig
Lisens: CC BY SA 3.0

Steig er en storgard i Sør-Fron kommune, Innlandet fylke, cirka to kilometer øst for Hundorp. Garden er nevnt i Heimskringla og var kongsgård fra 1200 til 1600.

Garden har (2020) et totalareal på 16 317 dekar, hvorav 544 dekar er dyrket mark; i tillegg følger fiskerett og fiskebu på Atnsjøen i Stor-Elvdal. På tunet er en rekke bygg fra 1700-tallet bevart, blant annet et våningshus, en lang tømmerlåve og et steinfjøs. Fra 1800-tallet er det en føderådebygning, smie og to setrer bevart.

Historie

Garden er først nevnt i Heimskringla av Snorre, i år 1021 under Olav den helliges saga. Daværende eier, Tord Guttormsen Istermage av Steig var hovgode for Gudbrandsdølene. Sammen med Dale-Gudbrand var han den mektigste mannen i Gudbrandsdalen. I følge Snorres saga er det disse to høvdingene som inviterer Olav den hellige til tinget på Hundorp, som resulterer i knusing av gudebildet og kristningen av dølene. Tord Guttormsen Istermage giftet seg senere med Olav den Helliges morsøster. De fikk en sønn, som ble kalt Tore fra Steig (Steigar-Tore). Han var den første rikspolitikeren fra Gudbrandsdalen og spilte en stor rolle i norsk rikshistorie. Steiga-Tore fostret opp Håkon Magnusson Toresfostre på gården, som senere ble konge en kort periode. Barnebarnet til Steigar-Tore, Ingebjørg Guttormsdatter, giftet seg med kong Øystein I Magnusson og ble dronning av Norge.

Det sto tidligere en kirke på Steig; rester av denne er datert til tidlig 1000-tall. I følge skriftlige kilder brant den ned på slutten av 1500-tallet. Garden var kongsgard fra år 1200 til 1600. På 1700-tallet var flere fogder eiere; garden ble i 1744 kjøpt av Johannes Olsen Kongsli, og slekten har siden brukt navnet Steig.

Kart

Steig
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (3)

skrev Nils Christian Steig

Hei Noen korrigerende opplysninger om Steig.I Olav den Helliges saga er både Tord Guttormsen og sønnen Steigar-Tore nevnt. Steigar-Tore fostret også opp en konge, Håkon Tores-fostre, men han er ikke med i den offisielle kongerekka. Steigar-Tores barnebarn var gift med kong Øystein Magnusson og er den eneste kjente norske dronning fra Gudbrandsdalen.Gården ble i 1744 kjøpt av Johannes Olsen Kongsli og slekten har siden brukt navnet Steig. (Bay-Haugen slekta har Sygard Forr).Det er ukjent for meg at de to bygningene skal ha vært fløyer som del av et større anlegg. Den nyeste ble bygget ca 1840. Den andre er antagelig noe eldre.MVH Nils Chr. Steig

svarte Lars Mæhlum

Takk for nyttig informasjon. Jeg har retta det som åpenbart var feil, og lagt inn lenke til Tore fra Steig.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg