Stanisław Wyspiański

Faktaboks

Stanisław Wyspiański

Stanisław Mateusz Ignacy Wyspiański

Uttale
-spjˈanj-
Født
15. januar 1869, Kraków
Død
28. november 1907, Kraków

Artikkelstart

Stanisław Wyspiański var en polsk dramatiker og maler, som ansees av mange som Polens største dramatiker etter Mickiewicz og Słowacki.

Bakgrunn

Wyspiański studerte i Kraków og Paris. Han valgte romantiske og mystiske sujetter, men var moderne i sin teknikk og ble den fremste forkjemperen for moderne kunstretninger i Polen. Om hans frodige og originale fantasi vitner glassmalerier i fransiskaner-kirken i Kraków, og utkast til en billedsyklus, Iliaden, dessuten blomsterstykker og portretter, foruten vignetter og bokutstyr til egne dramaer.

Dramatikk

Som dikter var han den ubestridte lederen for nyromantikerne i Polen. Til sine dramaer hentet han stoff fra gresk mytologi (Meleager, 1899; Protesilaos og Laodamia, 1899), fra polsk historie (Warszawianka, 1898; Legionen; 1900, Novembernatt, 1904) og fra samtiden (Forbannelsen, 1899; Dommerne, 1907).

Befrielsen (1903) blander fortid og nåtid i et storslått oppgjør med arven fra polsk messianisme. Bryllupet (1901; filmatisert av Andrzej Wajda i 1973) er Wyspiańskis mest berømte skuespill. Det begynner som en folkekomedie, men munner ut i en konfrontasjon mellom samtidens forløyethet og romantikkens myte om væpnet oppstand.

Som teaterkunstner bryter Wyspiański med den naturalistiske tradisjonen. Han opererer med masseopptrinn og legger stor vekt på scenebildets og fargenes egenverdi. Hans samlede verker ble utgitt i 14 bind i 1964–1967.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg