Faktaboks

Sokkeldirektoratet

Oljedirektoratet (til og med 2023)

Forretningsadresse
Stavanger
Daglig leder
Torgeir Stordal
Sokkeldirektoratets logo
Sokkeldirektoratets logo er en havhest, formgitt av Hallvard Trætteberg.
Sokkeldirektoratets logo
Av .

Sokkeldirektoratet er en statlig etat som skal legge til rette for langsiktig ressurstilgang fra norsk petroleumsvirksomhet og ivareta sikkerhetsmessige, miljømessige, teknologiske og økonomiske sider ved virksomheten. Direktoratet er underlagt Energidepartementet.

En av de viktigste oppgavene for direktoratet er å være pådriver for utvikling av nye ressurser fra olje- og gassvirksomheten. Direktoratet skal også påse at selskapenes utbyggingsprosjekter gjennomføres i tråd med godkjente planer når det gjelder tid, kost og kvalitet.

Sokkeldirektoratet har en flat organisasjonsstruktur, som er fleksibel og teambasert. Mellomledernivået er fjernet, og erstattet med en lagstruktur direkte under hovedledelsen. Organisasjonen skiller seg derfor ut fra den tradisjonelle hierarkiske strukturen som er vanlig i statsforvaltningen.

Direktoratet har hovedsete i Stavanger og et kontor i Harstad.

Historikk

Sokkeldirektoratet ble opprettet av Stortinget i 1972 som Statens oljedirektorat og het fra 1976 til 2024 Oljedirektoratet. I 2004 ble kontrollfunksjonen skilt ut i et eget tilsyn, Petroleumstilsynet.

Direktør fra starten var Fredrik Hagemann, Mellom 1990 og 2007 var Gunnar Berge (tiltrådte 1996) direktør.

Direktoratet skiftet navn til Sokkeldirektoratet i 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sokkeldirektoratet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg