Skorpa er ei øy i Kvænangsfjorden, og tidligere sentrum for mesteparten av de kommunale funksjonene i Skjervøy. På øya var også kommunens hovedkirke. I dag er øya fraflyttet og de kommunale funksjoner er samlet i Burfjord.

I mai 1940 etablerte 6. divisjon en fangeleir på Skorpa for tyske krigsfanger tatt under krigshandlingene i Sør-Troms og nordre Nordland. Forsvaret planla å bygge en leir med plass for 1000 fanger. Behovet for en fangeleir kom som en følge av at flere tyske krigsskip og handelsfartøy var senket i områder i Nord-Norge kontrollert av norske styrker, og at flere tyske fly var skutt ned eller hadde nødlandet. Mannskapene som ble tatt til fange, ble ført til gården Vårheim ved Lille Rostadvann i Målselv, deretter til Skorpa da Vårheimleiren var blitt for liten.

De aller første fangene på Skorpa, i alt 173 mannskaper, kom imidlertid fra Vardøhus festning i Finnmark. Av politiske grunner ble de flyttet fra Øst-Finnmark. Mesteparten av fangene fra Vardøhus kom fra den tyske destroyer ”Erich Koellner” som var senket i det andre sjøslaget i Ofotfjorden 13. april 1940, men fangene som ble overført til Skorpa var ikke bare stridende og uniformert personell. Noen sivile sjøfolk fra handelsfartøyene senket i Ofotfjorden og mannskapet fra en tråler tatt i Harstad ble også internert på Skorpa.

På det meste hadde leiren på Skorpa 453 fanger. Tidlig i juni 1940, like før de allierte trakk seg ut fra Narvik-fronten og Nord-Norge, anmodet engelskmennene om å få overført 59 flymannskaper. De fikk 40 mann, først og fremst piloter, som ifølge engelskmennene skulle avhøres om tekniske forhold. De ble tatt om bord i troppetransportskipet ”Orama” som gikk til England. Underveis senket den tyske krysseren ”Admiral Hipper” skipet og alle de tyske fangene fra Skorpa omkom. Tyskerne hentet 12. juni 1940 de gjenværende i leiren og den ble stengt.

Etter at de norske styrkene hadde kapitulert prøvde tyskerne å legge skylden for de 40 flygernes forsvinning på leirenes ledelse, men de ble tilslutt frikjent. Ingen tyskere eller nordmenn visste på det tidspunkt at flygerne var sendt til England eller at de var omkommet. En av fangevokterne i leiren hadde vært involvert i en ulykke der et vådeskudd tok livet av en tysk soldat. Han ble stilt for tysk domstol og dømt til 10 års tukthus og sendt til Tyskland i mai 1941. Han overlevde fangeoppholdet og i april 1945 hentet Svensk Røde Kors ham med de Hvite Bussene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.