En fangeleir er en leir for personer i fangenskap, særlig krigsfanger, men også andre personer som er internert i forbindelse med væpnet konflikt.

Regulering

Bestemmelser om hvordan fangeleir for krigsfanger skal være innrettet er fastsatt i tredje Genèvekonvensjon av 12. august 1949 om behandling av krigsfanger. Lignende bestemmelser for andre internerte finnes i fjerde Genèvekonvensjon av samme dag om beskyttelse av sivile i krigstid. I 1977 ble det vedtatt to tilleggsprotokoller til Genèvekonvensjonene. Disse fastslår blant annet at kravene om hvordan fangeleirene skal være også gjelder borgerkrig og andre former for interne, væpnede konflikter (Genèvekonvensjonen gjelder bare krig mellom stater).

Grunnleggende prinsipper

Krigsfangeleire og andre interneringssteder skal ikke ligge nær kampområder eller andre i områder som er særlig utsatt for innvirkning fra kamphandlinger. De skal heller ikke plasseres i områder som av andre grunner er helseskadelige. For å hindre angrep fra luften, skal leirene skal merkes best mulig med bokstavene «PW» eller «PG» for krigsfangeleir eller «IC».

Bygninger som brukes til internering, må ha adekvate oppvarmingsmuligheter, tilfredsstillende lysforhold og sanitæranlegg. Fangene/de internerte skal ha tilgang til tilfluktsrom, og det skal være tilgjengelige steder for å utøve religion.

Kvinner og barn under 18 år skal holdes atskilt fra mannlige fanger hvis de ikke er i familie. Kvinner skal være under direkte oppsyn av kvinnelige voktere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg