Faktaboks

Skopje
Uttale
skˈopje
Kunstbroen i Skopje

Elven Vardar ved Skopje.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Skopje er største by og hovedstad i Nord-Makedonia, og ligger på begge sider av elven Vardar. Byen hadde 512 000 innbyggere ved inngangen til 2021.

Næringsliv og transport

Hovedstaden er landets økonomiske senter med betydelig industri, og det finnes jern- og stålverk, kjemisk kombinat, petroleumsraffineri, næringsmiddel-, tekstil-, tobakks-, tømmer- og metallindustri. I områdene rundt byen dyrkes det frukt og grønnsaker.

Skopje er et viktig kommunikasjonsknutepunkt. Det er seks jernbanelinjer fra Skopje til andre byer i Nord-Makedonia, herunder Kumanovo og Veles. Togforbindelsen mellom Beograd og Thessaloniki går via Skopje. Utenfor byen er det en internasjonal flyplass. 2,4 millioner passasjerer reiste til eller fra denne flyplassen i 2019.

Kultur og kunnskap

I gamlebyen finnes borgen Kale. Den ble først bygd 600 evt., men ble utbygd i det 10. og 11. århundre. Den gamle basaren som er en av de eldste og største markedsplasser på Balkan, har vært Skopjes senter for handel siden det 12. århundre. Utenfor basaren finnes moskéen Mustafa Pasha, som ble bygd i 1492. Mye av det tyrkiske preget i byen er imidlertid blitt borte etter at byen ble gjenoppbygd etter et større jordskjelv i 1963, da 80 prosent av byen ble lagt i ruiner.

Makedonia museum har avdelinger for historie og etnografi og et ikongalleri. Det er også et eget arkeologisk museum, et bymuseum, et museum for moderne kunst og et nasjonalgalleri. I forbindelse med 20 årsmarkeringen for landets uavhengighet ble det i 2011 åpnet et museum for «Macedonian Struggle». Samme år ble det også etablert et holocaust-senter i byen.

Skopje universitet som ble etablert i 1949, har mer enn 50 000 studenter. Politiakademiet i Skopje er en avdeling av St. Klement av Ohrid-universitetet i Bitola. Det er flere private universiteter i byen.

Historikk

Skopje var opprinnelig et illyrisk sentrum, og under keiser Diokletian ble byen hovedstad i den romerske provinsen Dardania. Den ble fullstendig ødelagt av et jordskjelv i 518 evt., men ble gjenreist og vokste raskt. Serberne erobret Skopje i 1189. I 1392–1912 var Skopje en del av det osmanske riket. Byen ble brent ned til grunnen i 1689 på grunn av en koleraepidemi.

Fra 1912 var Skopje serbisk og fra 1945 hovedstad i den jugoslaviske delstaten Makedonia.

Den 26. juli 1963 ble byen hjemsøkt av et jordskjelv, der mer enn 1070 mennesker omkom og mer enn 200 000 mistet sine hjem. Jordskjelvet målte 6,1 på momentmagnitudeskalaen og kunne merkes langs hele Vardardalen. En internasjonal hjelpeaksjon bidro til å bygge byen opp igjen.

Da Den sosialistiske føderative republikken Jugoslavia i 1991 gikk i oppløsning og Makedonia erklærte seg selvstendig, ble Skopje den nye statens hovedstad. I 2019 ble landets navn endret til Nord-Makedonia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg