Veles

Veles er en by i Nord-Makedonia, ved elven Vardar, 42 kilometer sørøst for Skopje. Byen har 57 873 innbyggere (2014).

Faktaboks

også kjent som:
tidligere Titov Veles
tyrkisk Köprülü

Næringsliv og transport

I Veles er det variert industri med produksjon av svovelsyre, kunstgjødsel, porselen, såpe, tekstiler, tobakksvarer og næringsmidler. BASF har et produksjonsanlegg i byen. Et 30 år gammelt bly- og sinksmelteverk ble nedlagt i 2003 på grunn av de forurensningsproblemene det forårsaket.

Veles er et knutepunkt for både vei og jernbane. Det går jernbanelinjer både til den østlige delen av landet (byene Stip og Kocani) og til den sørvestlige delen av landet (byene Prilep og Bitola).

Kultur og kunnskap

St. Pantelejmon kirken, som ble bygd i 1840, har mange fresker og ikoner malt av makedonske kunstnere. Jordan Hadzi-Konstantinon Dzinot er et nasjonalt teater, som ble bygd i 1948. Ved Stobi, 25 kilometer sør for Veles, er det rester av en romersk by fra 197 fvt. St. Klement av Ohrid-universitetet i Bitola har en avdeling i Veles.

Historie

Under navnet Bylazora var Veles en viktig by i oldtiden. I 1395 ble byen erobret av tyrkerne, som kalte den Köprülü. Fra 1929 til 1941 var Veles en del av kongedømmet Jugoslavia. Etter andre verdenskrig ble byen kjent som Titov Veles, etter den jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito. I 1996 ble navnet tilbakeført til Veles.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg