Shavkat Miromonovich Mirziyoyev er en usbekisk politiker og ingeniør. Mirzijajev har vært statsminister i Usbekistan siden 2003, og president siden september 2016.

Mirziyoyev er utdannet ingeniør ved Tasjkents institutt for irrigasjon og utvikling, 1981. Før 2003 jobbet han som guvernør (på usbekisk, hakim) i Mirzo-Ulugbekskij-bydelen i Tasjkent (1992–96), i Dsjizak-regionen (1996–2001) og i Samarkand (2001–03). I perioden 1995–2003 var han også parlamentsmedlem.

Mirziyoyev ble statsminister i 2003, og gjenvalgt av parlamentet som statsminister i 2005, 2010 og 2015. Som guvernør, og senere som statsminister, var han ansvarlig for å organisere den årlige bomullsinnhøstingen i Usbekistan. Uavhengige organisasjoner har i denne sammenheng anklaget ham for å anvende barne- og tvangsarbeid.

Til tross for at han hadde en relativ anonym rolle under Karimovs presidentskap, skal de to ha hatt et nært og tillitsfullt forhold. 

Det usbekiske parlamentet utnevnte Mirziyoyev til interimpresident 8. september 2016, kort tid etter at Islam Karimov døde. I likhet med Islam Karimov kommer Mirziyoyev fra Samarkand-klanen, og kommentatorer hadde i forkant av Karimovs død spekulert i om han kunne være en aktuell kandidat for presidentvervet. 4. desember 2016 vant han presidentvalget med 88 prosent oppslutning. Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) uttalte at det var ingen reell konkurranse i valgkampen og at valget understreket behovet for å gjennomføre demokratiske reformer i Usbekistan (OSSE, 2016).

Mirziyoyev har uttalt at han vil videreføre politikken Islam Karimov sto for, blant annet ved å implementere demokratiske reformer, sikre stabilitet og ved å styrke økonomien. Han har siden september 2016 åpnet landet noe opp for omverdenen, blant annet ved å forbedre forholdet til nabolandene Kirgisistan og Tadsjikistan (EurasiaNet, 2016). Mirziyoyev har videre tatt til orde for at folket i den enkelte region skal velge guvernør direkte. Dette står i motsetning til normen under Karimov-regimet, som var at guvernørene ble utpekt av presidenten (EurasiaNet, 2016).

I desember 2016 meldte det usbekiske parlamentet at det planla å lempe på visumkravene for utenlandske turister som ønsker å reise til Usbekistan. Dette ble senere utsatt til år 2021 (EurasiaNet, 2017).

Mirziyoyev er gift og har to døtre og en sønn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.