Faktaboks

Sergej Lavrov

Sergej Viktorovitsj Lavrov

engelsk transkripsjon Sergey Lavrov

Uttale

serg'ej v'iktorvitsj lavr'of

Født
21. mars 1950, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Av /Pressetjenesten til Russlands president 𝒲.
Lisens: CC BY 4.0

Sergej Lavrov er en russisk diplomat og politiker, Russlands utenriksminister siden 2004. Lavrov er medlem av partiet Forent Russland.

Som diplomat og forhandler regnes Lavrov som særdeles dyktig. Han er mindre profilert som politiker. Utenrikspolitikken ligger i Russland under presidentens ansvarsområde.

Karriere

Han er utdannet ved det prestisjetunge Moskvas statlige institutt for internasjonale forhold, MGIMO, hvor han ble uteksaminert i 1972. Under utdannelsen spesialiserte han seg på lankesiske forhold og lærte singhalesisk. Mellom 1972 og 1976 var han utstasjonert ved den sovjetiske ambassaden i Sri Lanka. Fra 1976 til 1981 arbeidet han med utenriksøkonomi i utenriksministeriet. Deretter fram til 1988 var han ansatt ved den sovjetiske representasjonen ved FN i New York. I 1988–1990 var han nestleder for ministeriets avdeling for utenriksøkonomi. Deretter var han i perioden 1990–1992 direktør for ministeriets avdeling for internasjonale organisasjoner og globale problemer. Fra 1992 til 1994 var han russisk viseutenriksminister, deretter fram til 2004 Russlands ambassadør til FN.

Politisk profil

Lavrov har lojalt fulgt opp den utenrikspolitiske kursen som har blitt staket ut av president Putin, men det er alminnelig antatt at han ikke tilhører presidentens indre krets. Lavrov har frontet Russlands militære involvering i den syriske konflikten, invasjonen av Ukraina og satsingen på allianser med Kina og Det globale sør. Lavrov ble satt på sanksjonslista til EU, USA og andre vestlige land etter invasjonen av Ukraina 24. februar 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg