Sebastian Cabots verdenskart fra 1544 av Sebastian Cabot/Norman B. Leventhal Map Center. CC BY 2.0

Sebastiano Caboto, sønn av Giovanni Caboto, var oppdagelsesreisende og kartograf, født i Venezia. Han sto avvekslende i engelsk og spansk tjeneste. Han fulgte faren på hans reiser og førte i 1517 en større flåte til Nord-Amerika for å finne en nordvest-passasje.

Etter spansk oppdrag søkte han fra 1526 til 1530 etter en vestlig vei til Molukkene, samtidig som han skulle oppdage Ofir og Cathay (Kina), men han kom ikke lenger enn til Rio de La Plata, hvis nedre dalføre han utforsket og kartla.

Ved hjemkomsten til Spania ble han forvist til Oran (men ble benådet 2 år senere). Caboto utga i 1544 sitt berømte verdenskart, og ble i 1547 kalt til England av Edvard 6, som ga ham ledelsen av Company of merchant adventurers (fra 1548). For å finne Nordøstpassasjen og på veien nå Cathay, som man nå trodde lå like øst for Ural, organiserte han i 1553 en ekspedisjon, som under ledelse av Sir Richard Chancellor nådde Kvitsjøen (1556) og ga støtet til handelsforbindelsen mellom England og Russland over Arkhangelsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.