Sebastiano Caboto

Faktaboks

Sebastiano Caboto
i England kalt Sebastian Cabot
Uttale
cabˈoto
Født
1476, Venezia, Italia
Død
desember 1557, London, Storbritannia
omtrentlig fødselsår
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .

Artikkelstart

Sebastiano Caboto, sønn av Giovanni Caboto, var oppdagelsesreisende og kartograf, født i Venezia. Han sto avvekslende i engelsk og spansk tjeneste. Han fulgte faren på hans reiser og førte i 1517 en større flåte til Nord-Amerika for å finne en nordvest-passasje.

Etter spansk oppdrag søkte han fra 1526 til 1530 etter en vestlig vei til Molukkene, samtidig som han skulle oppdage Ofir og Cathay (Kina), men han kom ikke lenger enn til Rio de La Plata, hvis nedre dalføre han utforsket og kartla.

Ved hjemkomsten til Spania ble han forvist til Oran (men ble benådet 2 år senere). Caboto utga i 1544 sitt berømte verdenskart, og ble i 1547 kalt til England av Edvard 6, som ga ham ledelsen av Company of merchant adventurers (fra 1548). For å finne Nordøstpassasjen og på veien nå Cathay, som man nå trodde lå like øst for Ural, organiserte han i 1553 en ekspedisjon, som under ledelse av Sir Richard Chancellor nådde Kvitsjøen (1556) og ga støtet til handelsforbindelsen mellom England og Russland over Arkhangelsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg