Faktaboks

Saint John

St. John, St. Jan

Uttale
səntdʒˈån
Saint John
Cinnamon Bay/Caneel Bay (Kanel-bukta), Saint John.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Cruz Bay, Saint John
Størsteparten av Saint Johns befolkning bor i Cruz Bay.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Saint John er en øy i Karibia og en del av De amerikanske jomfruøyene (USVI).

Saint John er den minste av de tre viktigste amerikanske jomfruøyene og har et areal på 50 km2. Øya ligger omtrent fem kilometer øst for Saint Thomas og fem kilometer sørvest for Tortola, en del av De britiske jomfruøyene.

Laurance Rockefeller donerte i 1956 store eiendommer til United States National Park Services på betingelse av at området ble vernet mot fremtidig utbygging. Området utgjør ca. 60 prosent av Saint John.

I følge folketellingen fra 2020 (US cencus), er folketallet på Saint John 3881, hvorav 2652 i Cruz Bay, som er den største landsbyen. Kallenavnet på Saint John er Love City.

Saint John var en dansk koloni fra 1718 til 1917 (til 1814 også norsk) sammen med Saint Croix, Saint Thomas og flere ubebodde småøyer, kalt Dansk Vestindia.

Geografi og klima

Trunk Bay, Saint John
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Saint John har et tropisk og fuktig klima, med temperaturer moderert av passatvinden. Øya er vulkansk. Den er bratt og kupert og en del av en undersjøisk fjellkjede som inkluderer de større øyene i De store Antillene, Jomfruøyene og De mindre Antillene. Det laveste punktet er Det karibiske hav og det høyeste punktet er Bordeaux Mountain på 392 meter over havet.

Naturkatastrofer

I september 2017 ble Saint John rammet av orkanene Irma og Maria. Orkanene i henholdsvis kategori 5 og 4 tvang omtrent halvparten av øyas innbyggere til å evakuere og forårsaket strømbrudd som varte i flere måneder.

Jordskjelv forekommer også regelmessig på Jomfruøyene. Den østover skiftende karibiske platen maler mot den vestovergående nordamerikanske platen, like nord for Jomfruøyene langs Puerto Rico-graven. Vanligvis er skjelvene for små til at folk kan legge merke til dem, og de forårsaker ikke tsunamier. Den siste tsunamien skjedde i 1867 etter et jordskjelv med en styrke på 7,5.

Historie

Cinnamon Bay Plantation, Saint John
Ruinene av sukkerplantasjen på Saint John.

Basert på helleristninger og gjenstander funnet ved Cinnamon Bay, var det taino-bosettinger på Saint John fra ca. 700 til slutten av 1400-tallet. Saint John ble hevdet som en del av de britiske Leeward-øyene i 1684, og i 1718 gjorde Danmark krav på øya etter at den hadde vært ubebodd i noen år. Britene ga opp kravet på Saint John til danskene i 1762.

I 1917 kjøpte USA Saint John og de andre øyene i Dansk Vestindia for 25 millioner USD for å etablere en militær base og forhindre utvidelse av det tyske keiserriket. Som et ledd i forhandlingene måtte USA godkjenne Danmarks krav på Grønland, noe de hadde bestridt.

Økonomi og næringsliv

På 1700- og 1800-tallet ble det dyrket sukkerrør, bomull og andre avlinger på Saint John. En av de største sukkerprodusentene, Annaberg, hadde på et tidspunkt over 500 slaver i arbeid og produserte flere tusen tonn sukker årlig. Etter at slaveriet ble offisielt avskaffet i 1848, samtidig med en radikal reduksjon i prisen på sukker, startet en økonomisk nedgang på Saint John og resten av De amerikanske jomfruøyene.

Næringslivet på Saint John er i dag er hovedsakelig basert på turisme og relatert handel. Øya har mange utleievillaer, restauranter og barer, og er også et populært stopp for båtturister fra de andre amerikanske jomfruøyene, Puerto Rico og De britiske jomfruøyene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg